Géndopping

Vihart kavart sportolói körökben az az új "koksz", amelynek létezéséről egy jó nevű német atlétaedző, Thomas Springstein elektronikus leveleiből értesülhettek a doppingolás üldözői. Springstein után azért nyomoztak, mert 2004-ben már doppingolás miatt vád alá került; akkor hagyományos teljesítményfokozókkal "segítette" sportolóit a jobb eredményekhez.

Kultúra2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Géndopping

A nemrégiben elfogott e-mailekben az iránt érdeklődött, hogyan lehetne hozzájutni egy új génterápiás szerhez, az úgynevezett repoxygenhez. Ami nem más, mint egy angliai gyár által kifejlesztett, hamarosan forgalomba kerülő új gyógyszer, amelynek segítségével veseelégtelenség, vérképzőszervi vagy más daganatos betegség miatt súlyos vérszegénységben szenvedő betegeken lehet majd segíteni. A repoxygen ugyanis beindítja az eritropoetin hormon termelődését a vesében, ennek hatására a csontvelő intenzív vörösvértest-képzésbe kezd, a vér dúsabb lesz vörösvértestekben, és ezzel nő az oxigénszállító kapacitás. Beteg emberek számára ez életmentő lehet. Sportolóknál a teljesítményt fokozza.
Pucsok József, az Országos Sportegészség-ügyi Intézet professzora a rádió Szonda című műsorában elmondta, hogy az új gyógyszer valójában génterápiás eljárás. Olyan örökítőanyag-darabot, gént visznek be a szervezetbe, amely mesterséges oxigénhiányt állít elő, és ezzel indítja el az eritropoetin hormon termelését. A repoxygent azonban betegek számára fejlesztették ki, és nem tudni, hogy egészséges embereken alkalmazva milyen következményekkel járhat. Az egészséges szervezetben ugyanis normális arányú az eritropoetin, és egyelőre azt sem tudják például, hogy a gén hatását hogyan lehet leállítani. (Korábbi, páviánokon végzett kísérletekben azt találták, hogy a túlzott eritropoetintermelés negyven-ötven százalékkal növelte meg a vérben a vörösvértestek mennyiségét, ennek folytán az állatok vére olyannyira sűrű lett, hogy naponta hígítani kellett, máskülönben elpusztultak volna.)
A nyolcvanas években ugyancsak gyógyászati céllal kifejlesztett szintetikus eritropoetint évek óta használják a sportban doppingszerként, ennek kimutatását azonban már megoldották, a versenyzők lebukhatnak a doppingteszteken.
A repoxygen új készítmény, vele a doppingolók, mint minden új szer esetén, lépéselőnyben vannak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett működő Nemzetközi Doppingellenőrző Bizottság, a WADA azonban világszínvonalú laboratóriumokkal együttműködve jelentős összegeket fordít a harmadik évezred géntechnológiával előállított új doppingszereinek kimutatására is, így előbb-utóbb a repoxygen alkalmazói is lebuknak. Addig pedig csak remélhetjük, hogy az ezzel doppingolók túlélik az új "kokszot".
(A Kossuth Rádió Szonda című műsora nyomán)