Készülünk klímából

Az Éghajlat-változási Kormányközi Bizottság (IPCC) jelentése már 2001-ben arra figyelmeztette a kormányokat, hogy a globális felmelegedés komoly természeti csapásokat okoz, és fel kell készülni megsokasodásukra. Ezért célravezető, ha a kibocsátások csökkentését szolgáló nemzetközi együttműködés erősítése mellett mielőbb körvonalazzák országuk klímapolitikáját.

KultúraPintér Csilla2006. 03. 24. péntek2006. 03. 24.
Készülünk klímából

A hazai éghajlatpolitika (elsősorban az alkalmazkodásra való felkészülés) tudományos megalapozására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a Magyar Tudományos Akadémia 2003-ban hároméves kutatási tervet indított A globális klímaváltozás hazai hatásai és az arra adandó válaszok címmel. (A három kulcsszó - változás-hatás-válaszadás - első szótagjaiból származik a vahava elnevezés). A Vahava-program minapi zárójelentése összefoglalja a magyarországi klímával és időjárással kapcsolatos tapasztalatokat, a klímaváltozás várható hatásait, a légkörvédelem és klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás főbb elemeit, továbbá a jövőre vonatkozó azon javaslatokat, amelyek a felkészülést, az alkalmazkodást, illetve a kármegelőzést szolgálják.
A helyzet javítására hazánk az üvegházhatású gázok kibocsátott mennyiségének hatszázalékos csökkentését vállalta az 1985-87 közötti időszak átlagához képest. A megújuló, illetve megújítható energiaforrások arányának növelése szintén fontos feladat, amit az uniós előírások is megkövetelnek. Jelenleg a megújuló erőforrások az ország energiafelhasználásának három és fél százalékát fedezik, amit 2010-ig meg kellene kétszerezni.

Ezek is érdekelhetnek