Tévéjegyzet

Széles látókör

KultúraUjlaki Ágnes2006. 03. 24. péntek2006. 03. 24.
Tévéjegyzet

Kevés idegesítőbb alcímmel találkoztam eddig, mint a Frei-dosszié szlogenje: "A széles látókör mindenkinek jár." Még ha el is tekintünk a mondat képzavarától és magyartalanságától, akkor is bosszantó a nagyképűsége. Pedig nem tagadható Frei Tamás fejlődése: a mostani munkái sokkal kevesebb bombasztikus, nagyotmondó elemet tartalmaznak, mint a korábbiak. Ugyanakkor megtartotta riportjainak erősségét, azt, hogy nem érződik rajtuk a "pörkölt Kőbányaival"-szag. Ettől ugyan még nem lesznek széles látókörűek - mindenesetre bármely más országban is készülhettek volna. Egy kicsit a bajuk is ez.
Mint például a legutóbbi műsorban, amikor Amerikában járva, a Született feleségek banyáinak modelljei után nyomozott. Úgy beszélt erről a sorozatról, mintha rendkívüli szellemi vagy ízlésbeli hatással bírna ránk itt és most. (Csak nem tán azért, mert saját csatornája vetíti, hatalmas promócióval felvezetve?) Pedig a sorozat csupán a valóban kiváló, nagyon sikeres és bár vitatható szellemiségű, de igen szellemes Szex és New York utánlövése. A Született feleségek ellenszenves hisztérikái messze nem érdemelnek ekkora figyelmet, noha a szinglidivat mint jelenség bizonyára megér néhány szót.
A produkcióhoz kapcsolódó színésznők, írónők el is mondták, lényegében azonosulnak azzal a nézettel, hogy nincs unalmasabb a párjuk mellett jóban-rosszban kitartó, hűséges feleségeknél és családanyáknál. Elvégre a nők önmegvalósítási ösztöne azt kívánja, ha eltelik az egy-egy szerelemre szánt öt-tíz év, lépjenek tovább, kezdjenek új életet. Ebben persze gátolja őket, ha nyakra-főre szülik a gyerekeket. Az anyák kiszolgáltatják magukat a férjüknek, elnyomottak és alsóbbrendűek lesznek. Más nem is marad hátra számukra, mint a kis házasságtörő kalandok vagy a neurózis.
Ezt mind megkaptuk most nagy adagban, s bár a riporter néha vitatkozott egy cseppet a magabiztos kinyilatkoztatókkal, valamint megszólaltatta a "konzervatívokat" is, akik mélységesen elítélik az Amerikában valóban nagyon sikeres tévésorozat filozófiáját - a végkövetkeztetés mégiscsak ilyesmi: hát igen, szél ellen nem lehet... Pedig biztos, hogy lehet, sőt kell is! Magyarországon jelenleg minden harmadik gyerek házasságon kívül születik, csakúgy, mint a fejlett európai országokban mindenütt. Kimutatható, hogy ha a szülők nem házasok, akkor ritkábban születik meg a második, harmadik gyerek. A női lapok, bulvárműsorok - kevés kivételtől eltekintve - a fotómodelleket, a médiacicákat, sőt a pornósztárokat futtatják, mintegy példának állítva őket. Valósítsd meg önmagad; ha ésszel, tehetséggel nem győzöd, hát a testeddel!
Ezért jó látni, hogy a valódi élet néha mégis utat tör ebben az eltárgyiasult, irreális médiavilágban is. Ami még öt-hat éve is elképzelhetetlen volt: mostanában a képernyő egyszeriben telis-teli lett kismamával! Pocakos, gyönyörű műsorvezetőnők mosolyognak sugárzó nőiességük biztos tudatában.

Ezek is érdekelhetnek