Tévéjegyzet

Át vagyunk verve

KultúraUjlaki Ágnes2006. 03. 10. péntek2006. 03. 10.
Tévéjegyzet

Talán huszonöt éve is annak, hogy megjelentek az első kandi kamerás műsorok a magyar tévézésben. Véletlenül emlékszem az első hazai gyártású szkeccsre. Egy nagyon tehetséges fiatal hegedűművészt kiállítottak lepukkant utcai zenésznek öltözve egy fővárosi térre. A fiú Vivaldit hegedült, gyönyörűen, s ez a tény különböző reagálásokra késztette a járókelőket. A legtöbben meg sem lepődtek, volt, aki egy tízest odadobott a kirakott kalapba, de akadtak olyanok, akik földbe gyökerezett lábbal, ámultan hallgatták. Ma már elképzelhetetlennek tartok egy ilyen poént, ricsajos világunkban, rohanó napjainkban ugyan ki állna meg Vivaldi miatt? Aztán Sándor Györgynek voltak remek szkeccsei, például hídpénzt szedett a Lánchídon vagy egy szabásminta alapján próbált tájékozódni a Belvárosban, ehhez kért segítséget. Mindig akadtak, akik nem tiltakoztak a nyilvánvaló lehetetlenség ellen, többen is szó nélkül kifizették a hídpénzt, mások előbb morgolódtak kicsit. Valójában az volt a humor forrása, hogy készségesen bedőlünk a legnagyobb bolondságnak is, ha jól adják elő.
A mostani kandi kamerás, átverős műsorok már régen nem alkalmaznak ilyen szolidan szellemes gegeket. Humornak, ötletnek, szellemnek, szívnek nyoma sincs az RTL Klub Kész átverés show-jában. Kínosan feszengve nézzük, ahogy a fiatal nő sír, mert a főnöke közli vele, hogy ki van rúgva; ahogy az ideges fiatalember hat órára egészségügyi karanténba van zárva, ahonnan még vécére sem mehet ki; ahogy egy lány halálra rémül a rárontó terroristáktól... S egyikük sem csodálkozik, mert ezek a történések jól beleillenek a világról alkotott képükbe. Ki vannak szolgáltatva a durva lelkületű Jáksó-csapat garázdálkodásának, mivel ismert arcok. Bár az egyik, "nem tudom, kicsoda" sztárocska legutóbb jól felpofozta Jáksót. Igazán mondom, az est legjobb pillanata volt. A műsor ontja a merőben érdektelen ötleteket, mint például: Bajor Imrének állandóan csöng a kikapcsolt telefonja. Hogy halálra ne röhögjük magunkat!
Színvonalasabb, jobban előkészített, bár nem túl eredeti a TV2 átverős műsora Nem a te napod címmel. Már hat-hét adás után is sok az ismétlődés, kérdés, hogy bírják szuflával egy tucatig. Az ötlet a sztárok hiúságára épít, akik készségesen elhiszik, hogy mindenki értük rajong az amerikai producertől az öregotthoni lakókig. Legjobban a főnök, Sváby András szórakozik, mi sokkal kevésbé; bár azért mindig akad egy-két poén. A műsor hátránya, hogy ismét azok az unalomig agyoncsócsált figurák jönnek-mennek, akik évek óta vándorolnak csatornáról csatornára Havastól Verebesig. Mindenesetre a műsor nagy előnye, hogy rövid.

Ezek is érdekelhetnek