Titokzatos anyag a Titánon

Nemrégiben múlt egy éve annak, hogy a Cassini űrjármű "szárnyai alatt" utazó Huygens űrszonda - hordozójától elválva - ejtőernyővel leereszkedett a Szaturnusz egyik óriásholdja, a Titán felszínére. Hétévi utazás és 1,2 milliárd kilométer megtétele után nyomban megkezdte légkörfizikai, illetve talajelemző mérési jeleinek sugárzását, amelyek több mint egy óra alatt érik el a földi jelfogó állomásokat. A jó egy éve érkező jelek, mérési eredmények birtokában a kutatók előtt kezd kirajzolódni egy különös, egzotikus világ, amelyre Földünk is hasonlíthatott, mielőtt megjelent rajta az élet.

KultúraValló László2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Titokzatos anyag a Titánon

A Huygens gázkromatográfja és tömegspektrométere, amellyel a Titán légkörét szondázta, nemegyszer meglepő adatokat rögzített. Amikor a mérőműszerek a hold felszínétől számított száznegyven kilométeres magasságban vizsgálódtak, adataikból az igazolódott - amit már a tudósok korábban is sejtettek -, hogy a légkör fő alkotóelemei a nitrogén és a metán. Mivel a metánvegyületek sűrű elegyet (szmogot) alkotnak, a légkör nem átlátszó. (A Titán felszíne azért is meglehetősen sötét, mert tízszer messzebb van a Naptól, mint Földünk, minek folytán nagyon hideg is van rajta.)
A szonda műszerei százhúsz kilométeres magasságban nagyon erős, óránként mintegy 450 kilométer sebességű széllökéseket észleltek, amelyek a felszíntől ötven kilométerre már óránként kilencven kilométeresre mérséklődtek, hét kilométeres magasságban pedig már egészen megszelídült a légáramlat. A leereszkedő űrműszer lapos, de kissé tagolt felszínt érzékelt, mielőtt - ejtőernyő fékezte zuhanással - tíz centiméter mélyen becsapódott volna a talajba. Állagát tekintve a talaj lágy anyagra vagy nedves homokra emlékeztetett. (A kutatók föltételezik, hogy a Huygens a leszállás helyén metántól nedves, képlékeny környezetet érzékelt, amely aztán gyorsan elpárolgott a szonda melegének hatására.) A színképelemzés tanúsága szerint a Titán talaját szerves anyag (szén- és hidrogéntartalmú vegyületek), valamint vízjég borítja. A vízjéghez azonban valamilyen titokzatos anyag is kapcsolódik, amelynek mibenlétét az eltelt egy év alatt sem sikerült megállapítani.