Törött cserép Góliát nevével

Figyelemre méltó leletre bukkantak izraeli régészek, ami egymagában ugyan még nem bizonyít semmit, de bőven ad okot találgatásokra. Elképzelhető, hogy a bibliai Góliátnak akadtak nyomára: egy közelmúltban talált régi cserépdarabon az ő neve olvasható.

KultúraPethes József2006. 03. 31. péntek2006. 03. 31.
Törött cserép Góliát nevével

A helyszín Tel es-Safi, az a dél-izraeli város, amely már hatezer éve lakott volt (az ókorban Gátnak hívták). A filiszteusok eme településén született Góliát, aki az izraeliek ellen vívott harcban hatalmas termetével tűnt ki a seregből. A Szentírás szerint kiváló harcos volt, magassága hat könyök és egy arasz (azaz mintegy két és fél méter). Fején rézsisakot viselt, pikkelyes páncélja szintén rézből készült, vállán rézdárdát tartott. Lándzsájának nyele olyan vastag volt, mint a szövőszék tartófája, hegye súlyos vasból készült.
Így állt a sereg élén, egyetlen izraeli férfi, az ifjú Dávid mert kiállni ellene. A küzdelem során a fiatalember kivett egy követ a tarisznyájából, parittyájával elröpítette, s az egyenesen a filiszteus homlokába fúródott. Utána kardjával levágta a fejét, majd magával vitte Jeruzsálembe. Így győzte le Dávid Góliátot a Biblia szerint, de eleddig semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a híres küzdelem valóban lezajlott volna.
Legújabban találtak egy cserépdarabot, amelyen a Góliát név szerepel; mellesleg akkoriban meglehetősen gyakori volt azon a vidéken. Ráadásul a cserépről azt állapították meg, hogy a Krisztus előtti IX. században készülhetett, amíg a bibliai párharc ennek előtte száz évvel eshetett meg. Az igazi szenzáció természetesen az lenne, ha előkerülne Góliát koponyája egy lyukkal a homlokán. Mindezek ellenére a régészek szerint nagyon értékes leletre bukkantak. A helyszínről már korábban előkerült tárgyak arra engednek következtetni, hogy a filiszteusok nem lehettek annyira barbárok és annyira gonoszak a kiválasztott izraeli néphez, mint ahogy a Bibliában áll. A régészeti leletek egy igen gazdag, fejlett kultúrával rendelkező népcsoportról árulkodnak, állapították meg az izraeli kutatók.

Ezek is érdekelhetnek