Ártalmatlan amalgám

Több évtizede vitatkoznak a kutatók arról, káros-e vagy közömbös az amalgámtömés az emberi szervezetre. A napokban két olyan kísérleti beszámoló is napvilágot látott, amelyek szerint nincs semmilyen káros mellékhatása a higanyt is tartalmazó amalgámtöméseknek. Ezzel - gondolhatnók - pont került a vita végére, ámde a tudóstársadalom egy része változatlanul fenntartásokat fogalmaz meg az amalgámmal kapcsolatban, és a műgyanta fogtömő anyag mellett tör lándzsát.

Kultúra2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Ártalmatlan amalgám

Az amalgámmal több mint másfélszáz éve tömítik a fogorvosok a lyukas fogakat. Maga az amalgám ötvözet főként ezüstből, cinkből és rézből áll, és az egészet a higany tartja össze, mintegy felerészbeni összetevőként. A higanyról persze már régebben is tudták, hogy mérgező, azonban sokáig úgy gondolták, hogy a beteg szervezete csak a fogtömés ideje alatt van kitéve az ártalmas higanynak, és ez a rövid ideig tartó hatás nem okozhat semmiféle károsodást. Amikor megjelentek a pontosabb és érzékenyebb laboratóriumi műszerek, az vált kimutathatóvá, hogy a fogban lévő amalgámtömésből lassan, de folyamatosan higanygőz párolog a szájba, ott fölszívódik, és bekerül a véráramba. Márpedig ha a szervezetben a higany viszonylag nagy töménységben van jelen, az számos rendellenesség forrása lehet: álmatlanságot, emlékezet- és vesekárosodást okozhat.
Az említett kísérletek egyikét az angliai Bostonban, másikát a portugáliai Lisszabonban végezték, mindkét helyen hat-tíz éves gyermekek körében. Olyan iskoláskorúak vettek részt ezekben, akiknek valamelyik foga föltétlenül kezelésre szorult, de a lyukas fogat korábban soha nem tömték be amalgámmal. Az összehasonlító, úgynevezett kontrollcsoportot azok alkották, akik a foguk színével megegyező műgyantatömést kaptak. A kétszer 250 fős kísérleti csoportok egészségi állapotát hét éven át követték nyomon, miközben mindkettőben rendszeresen vizsgálták a gyermekek emlékezőképességét, mozgásuk összehangoltságát, veséjük működését. Minden adatot összevetve végül megállapították, hogy - eltekintve a vizelet higanytartalmának igen kis mértékű megemelkedésétől - semmilyen változás nem volt észlelhető azok szervezetében, akiknek fogát amalgámmal tömték be.

Ezek is érdekelhetnek