Dinók minden változatban

Időutazás részese lehet az, aki mostanában ellátogat a Csodák Palotájába, és megtekinti az A dinoszauruszok csodás világa című kiállítást, amelyben a Föld őskorában élt állatok különös világa elevenedik meg.

KultúraPintér Csilla2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Dinók minden változatban

Mindenféle formájú, izgő-mozgó, hangosan kiabáló dinoszauruszok költöztek be oda: a bolygónkat 160 millió éven át lakó és uraló, majd hatvanmillió éve váratlanul kihalt őslényeket robotok elevenítik meg. A 14 fajt megjelenítő 28 amerikai robot gombok segítségével mozgatható és irányítható. A furcsa, gyakran ijesztő, erős hangot adó sárkánymodellek között életnagyságú és méretarányosan kicsinyített egyaránt akad. Így "kel életre" például a 145 millió éves, két lábon járó, 12 méter hosszú alloszaurusz vagy a 270 millió éves, emlősökhöz hasonló, háromméteres hüllő, a dimetrodon, valamint a mintegy két tonnát nyomó, kilencméteres sztegoszaurusz, amelynek maradványait Coloradóban találták.
A robotok mellett magyarországi dinoszauruszleletek is szerepelnek a kiállításon. Noha a honi dinoszauruszok lábnyomaira már évtizedekkel ezelőtt rábukkantak a Mecsekben, hozzájuk tartozó csontmaradványokat csak 2000-ben találtak először a Bakonyban. A mostani bemutatkozás az első, ahol a közönség megismerheti a hazai kutatók által feltárt páncélos hungaroszaurusz, illetve a repülő Bakony-draco csontjait, és bepillanthat a mai Magyarország 85 millió évvel ezelőtti területén élt dinók világába.

Ezek is érdekelhetnek