Iránytű

Kultúra2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Iránytű

Könyv
Immár ötödik kötete jelent meg a harmincas évei elején járó Magyari Mónikának. Csak a férjem meg ne tudja!!! című regényében a jelen és a múlt idősíkjait váltogatva zajlik a cselekmény. Sajátos szerelmi dráma játszódik a menő fogorvos, Ildikó, és férje, a végzetesen vonzó Tamás között. Csalások és csalódások, vágyak és vétkek, kötelességtudat és árulás között hányódnak a szereplők. Fontos szála a sztorinak egy napló, amelyben a hősnő kendőzetlen őszinteséggel vall önmagáról. A feszültséget fokozza még a baleset okozta emlékezetkiesés, karambol, öngyilkosság. Féltékenységen, összetört szíveken, könnyeken át halad a regény a meglepő végkifejletig. (La Ventana Kiadó)

Nemcsak az elsőkről, hanem az utolsókról is lehet könyvet írni. Események, tárgyak, ismert személyiségek adják a lexikonok elveit követő vaskos album tematikáját. A színes, változatos, szellemes könyv előszavát Gene Cernan űrhajós, az Apollo 17 parancsnoka írta - ő már csak tudja, mit jelent utolsónak lenni, ugyanis 1972. december 14-én utolsóként léphetett a Hold felszínére. Fejezetről fejezetre olvashatók érdekességek például az olimpiai játékokról, a római császárokról, az uralkodóházakról, televíziós szappanoperákról, autókról, gőzmozdonyokról, a halálbüntetésről, a Biblia titkairól, valamint a múlt és a jelen történelmi meséiről. Színészek, énekesek, írók, filmrendezők, építészek és műveik kerülnek előtérbe a hírességekről szóló blokkban, egy másik részben pedig hagyatékokról, végrendeletekről derülnek ki eddig ismeretlen momentumok. Részünkről még egy utolsó megjegyzés: nem gondoltuk volna, hogy erről a témáról ilyen tartalmas kötet állítható össze. (Ventus Libro Kiadó)

Koncert
Május 10-én, szerdán este 8 órakor a Budapesti Kongresszusi Központ színpadán lép fel a kiváló tehetségű dzsesszmuzsikusokból álló Jan Garbarek Group. A zenekar névadója, a norvég származású szoprán- és tenorszaxofonos John Coltrande művészetének hatására kezdett el zenét tanulni 1961-ben, ma pedig a legnagyobb dzsesszisták közt tartják számon. Keith Jarrett társaságában legendás lemezeket rögzített, kevesen mondhatják el magukról, hogy több nemzedék zenei példaképe. Jan Garbarek a kortárs dzsesszművészet alkotójaként még mindig a kontinens legjobb szaxofonjátékosának számít. Erről bárki meggyőződhet, aki ellátogat budapesti koncertjére. A zenekar szenzációs meglepetéssel is szolgál: a világ legjobb indiai dobosának tartott Trilok Gurtu ül majd az ütőhangszerek mögött, aki korábban oszlopos tagja volt a csapatnak, most viszont "csak" beugróként játszik a kismamaként igazoltan távol lévő Marylin Mazur helyett.

Ezek is érdekelhetnek