Lecsap a csonttörő harács

Száznegyven éves lesz az idén a fővárosi Állat- és Növénykert. Igaz ugyan, hogy a világ első állatkertje több mint száz esztendővel korábban (1752-ben) létesült a bécsi Schönbrunnban, a mi 1866-ban felavatott állatkertünket azonban így is a világ legrégibb hasonló intézményei közt tartják számon.

KultúraValló László2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Lecsap a csonttörő harács

Mi tagadás, az elmúlt 140 év alatt látott jót is, rosszat is az állatkert. Figyelemre méltó, hogy korosabb, mint maga a Buda, Óbuda és Pest egyesítésével létrehozott Budapest, amelynek születési dátuma 1873. A Bagolyvár alapozását megelőző években (ez az intézmény legrégebbi épülete) még kiterjedt mocsár állt a mai Városliget, illetve az állatkert helyén. Mivel a terület egészen az 1880-as évekig város széli övezetnek számított, nem volt ritkaság, hogy - különösen zord teleken - rókák serege szabadult be a kertbe, megtizedelve az ott lakó szárnyasokat. De mi volt ez ahhoz képest, amit a második világháború idején szenvedett el az intézmény! A legrosszabb szerepre kárhoztatott: frontvonal húzódott a közepén. Nem csoda, hogy borzasztó volt a pusztítás: az állatkert kétezer lakójából alig tizenöt maradt életben. Megrendítő annak a három gondozónak az önfeláldozása, akik nem menekültek el, hanem az utolsó pillanatokig az állatokkal maradtak. Mindannyian ott lelték halálukat.
A száznegyven esztendő persze sok érdekességet is rejteget. A kert első medvéjét például Kristófnak hívták, és Deák Ferenc kedvence volt.
Az 1928-as esztendő arról nevezetes, hogy igen sok pénzért három orangutánt vásárolt az állatkert. A feltételezett rokonság iránti tiszteletből a gondozók nemcsak egyszerűen keresztnevet, hanem mindjárt családnevet is adtak nekik. Így lett a három majom Góliát Pista, Góliát Péter és Góliát Ida. Beszédesek a régi állatkerti útmutatók is. Ezeket böngészve kiderül, hogy a kert megnyitása idején csonttörő harácsnak nevezték a rétisast, a fakókeselyűt pedig a nem éppen hízelgő fakó dögöncz névvel illették. Végül egy mai érdekesség az intézmény életéből: Johnny, a fehérfejű rétisas, az állatkert legidősebb madara a napokban lett 36 éves.
A Fővárosi Állat- és Növénykert augusztus 9-én ünnepli meg a jeles évfordulót. Ennek jegyében már az áprilisi évadnyitó keretében átadtak két új állatházat, illetve madárröpdét, és folyamatosan végzik számos létesítmény, így például a nagyszikla fölújítását, korszerűsítését.

Ezek is érdekelhetnek