Pontvadászat

Mondjon akárki akármit, az élet szüli a legvidámabb dolgokat, a megtörtént vagy valóságból merített történeteknek egyetlen kitaláció sem léphet a nyomába. Közhely: a téma az utcán hever, néha a postaládában, egy hófehér papíron. Ez esetben nem a véletlen szüli a derűre okot adó alapot, hanem valami nagyon okos emberke, aki munkája végeztével észre sem veszi, hogy igen, leírta élete legnagyobb baromságát, hurrá, sikerült, drága kollegáim, megcsináltuk!

KultúraNagy Bandó András2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Pontvadászat

Na jó, elmondom, miről van szó, még akkor is, ha a nevek megváltoztatása ellenére is egyértelművé válik az olvasó számára, hogy kiről és miről beszélek. Van nekem egy MARST-kártyám, mellyel (akár akarom, akár nem) gyűjtöm a MARST-pontokat, ahányszor a Kagyló benzinkútnál tankolok, akár a DecModell's nevű gyorsétteremben kapok be valamit. Nincs túl sok pontom, és ráadásul bárányhimlős is régen voltam, de azért kaptam egy egyoldalas levelet, melyben figyelmeztetnek, hogy megéri elővenni a MARST-kártyámat, és ellátogatni egy DecModell's étterembe, mert mostantól az új DogTestű DecMenü megvásárlása esetén is beválthatom a MARST-pontjaimat. Innentől kezdve idézem, igaz, névváltoztatásokkal az eredeti szöveget: "A DogTestű-ben az a legnagyobb, hogy az íze épp olyan óriási, mint amilyen hatalmas a mérete! Belegondolt már, mennyire másképp is alakulhatott volna a világ története, ha a DecModell's már 9800 évvel ezelőtt kitalálja a DogTestű-t? Az is elképzelhető, hogy az ősemberek egyszerűen nem vadásztak volna tovább a legnagyobb falatokra, s így akár ma is élhetnének köztünk hatalmas, gyapjas szőrű mamutok. S bár pár dolgot át kellene alakítanunk a környezetünkben, mégis az lenne ám csak a vidám, gondtalan élet!"
Szerintem is. Szóval kezdjük az elején! Belegondoltam: valóban másképp alakulhatott volna a világ sorsa, ha valaki már 9800 éve kitalálja a DecModell's-t? A válaszom: igen. Mert ha valaki egy 9800 évvel ezelőtt már kitalált DecModell's étteremben kitalálja a DogTestű-t, az nem egy nagy kunszt. A kis falatok és a közepes falatok mellé kellenek az óriási falatok. Ehhez nem kell óriási ész. De a kőbalták és a kovakövek idején kitalálni egy DecModell's-hálózatot, az igen! Az már döfi!
Elképzeltem a vadászatra induló ősemberhordát, ahogy elköszönnek a férfiak az asszonyaiktól és a gyermekeiktől, hogy majd este jövünk, és elindulnak ledöfni a vacsorát. A gyerekek természetesen utánuk kiáltanak, hogy "Apa, ne felejts el beugrani a DecModell's-be, és hozzál nekem legalább egy adag sült krumplit!" Az apák pedig visszaszólnak: "Dehogy felejtem el, kicsim, mi is ott ebédelünk!" És nekivágnak a kietlen pusztaságnak meg a sziklás hegyeknek.
Útközben megéheznek, és valóban beugranak egy DecModell's-be, és jól teletömik magukat DogTestű-vel, sült krumplival, és bedobnak rá még egy kis fagylaltot is. Pénzük ugyan egy szál se, de akkoriban nem is adnak ilyen kicsinységekre, hiszen nem számít más, csak a MARST-pontok gyűjtése, meg hogy minél több óriási DogTestű fogyjon. Kiballagnak a DecModell's-ből, megropogtatják a tagjaikat, aztán egyikük beszól: "Tudjátok mit? Fenébe a fárasztó vadászattal! Én már jóllaktam, visszamegyek, és viszek az asszonynak is két DogTestű-t, meg a gyerekeknek is, oszt annyi!"
Ha erre gondolt a kis reklámszöveg kitalálója, igaza van: másképp alakult volna a világ története, hiszen ha nyitva voltak a DecModell's éttermek, és volt is DogTestű bőven, tényleg nem hajtották volna magukat, a mamutvadászat megszűnt volna, és sok-sok mamut megmaradt volna. Valóban boldogabb lenne az emberiség, mert csak azok az emlősök és emlőtlenek pusztultak volna ki, amelyekből a DogTestű-t készítik, a mamutok pedig ma is élnének, amíg ki nem halnak. Mi pedig tényleg átalakítanánk pár dolgot az életünkben. Például olyan villamosokat terveznénk, melyre mamutok is fölszállhatnak, és olyan bevásárlóközpontokat építenénk, amelybe a mamutok is bemehetnek. Igaz, egy ilyen már van Budapesten, a Széna téren, de valami miatt mégis a bejárat előtt álldogál az az egy szem mamut. Talán, mert nem akar enni az épületben található DecModell's DogTestű DecMenüjéből.

Ezek is érdekelhetnek