Iránytű

Kultúra2006. 08. 11. péntek2006. 08. 11.
Iránytű

Kiállítás
Római kori villaépületet, "villa rustica"-t és antik napórát avattak a Balácai Romkert és Kiállítás területén. A száz éve megkezdett és harminc évvel ezelőtt felújított régészeti feltárások során az ország harmadik legnagyobb római kori településére, villagazdaságára leltek. Palágyi Sylvia régész harminc évvel ezelőtt kezdte, és mindmáig vezette a helyi feltárásokat. Itt fedezték föl Pannonia provincia egyik legjelentősebb és legkorábbi villagazdaságát, amelynek harmadik épületét mostanra harmincmillió forintos költséggel rekonstruálták. A költségekhez a kulturális tárca közkincsprogramja keretéből kaptak 22 millió forint támogatást. A felavatott épületben jelenleg az olaszországi spilimbergi mozaikiskola alkotásai láthatóak, illetve megnyílt a Borsos Miklós-emlékkiállítás is. A Veszprém megyei Balácapusztán, Nemesvámos határában fekvő romkert szeptember végéig látogatható.

Könyv
Nincs könnyű helyzetben az, akit arra kérnek, nevezze meg a kedvenc Bob Dylan-dalt. Egyrészt azért, mert nem biztos, hogy ismeri az angol szöveg magyar fordítását, másrészt pedig túlságosan sok a korszakos nóta száma. A legnagyobb amerikai élő rocklegenda (folk- és polbeat-legendának éppúgy megfelel!) nem csak saját művészetét és műfaját teremtette meg, máig hat a könnyűzenére. Sokan a rock költőjének nevezik, és ez egyáltalán nem túlzás. Éppen azzal vált klasszikussá, mert mondanivalója senkit nem hagy hidegen. Veretes veseket írt, ez kétségtelen. Egy szál gitárral tudott mítoszt teremteni. Milliók fülébe süvöltötte és dünynyögte az ego szürreális kalandjait. Szinte érthetetlen, hogy amikor a közelmúltban végre eljutott hozzánk is, fél ház fogadta. Remélhetőleg nagyobb siker lesz a Barna Imre válogatásában és fordításában megjelent Lyrics - Dalok (1962-2001) című könyve, melynek lapjain angolul és magyarul olvashatók Bob Dylan opusai. (Európa Könyvkiadó)

Doncsev Toso Ica néném elátkozott boldogsága címmel írta meg családi krónikáját. A szerző neve fordítóként, szociológusként ismerős, államtitkári posztot is betöltött. Néhány éve Új idők bolgárai címmel megjelent személyes hangvételű esszé- és tanulmánykötetében a bolgár-magyar irodalmi kapcsolatok érdekes mozzanatairól vall. Mostani könyvében saját gyermekkori emlékei elevenednek fel, nagynénje, Ica szerelmeit a hajdani kamasz szemével láttatva idézi fel. A színésznőnek készülő, de álmait valóra váltani nem merő szép nő érzelmi életének hullámzásai egybefonódnak az 1956-os forradalmat követő időszakkal és a család több nemzedéke sorsának drámai alakulásával. A meseszövés érdekessége, alakjainak szeretetteljes, megértő, mégis kritikus ábrázolása, stílusának eleganciája letehetetlen olvasmánnyá teszik a könyvet. A szerző memóriájának fényképszerű élessége az olvasó személyes emlékeit is előhívja a múltból. (Qualiton Kft.)

Film
Akinek tetszett a Bazi nagy görög lagzi, az bizonyára kíváncsi a Kebab kapcsolat című új német vígjátékra is. A két film jó példa arra, hogy nem csak nyomasztó történetet lehet elmesélni disszidensek életéről, beilleszkedési gondjairól. Különben is a produkció Németországban élő rendezője, Fatih Akin előző filmjével, a Fallal szemben cíművel már letett az asztalra egy drámát, most pedig jöhet a szórakoztatás. Főhősünk, egy török fiatalember mi más szeretne lenni Hamburgban, mint filmrendező. Reklámfilmet forgat nagybátyja éttermének, méghozzá karateelemekkel, minthogy megszállott Bruce Lee-rajongó. Nem egyszerű az élet, hiszen szemben egy görög étterem próbálja elcsalogatni a vendégeket, ráadásul a srác német barátnője bejelenti, hogy gyereket vár. Ennek ellenére dráma egy szál sem: sodró lendületű, ízléses humorú, szellemes jelenetek váltják egymást a végkifejletig. Lám, nyáron nemcsak habkönnyű komédiákat kötelező bemutatni! (Budapest Film)

Ezek is érdekelhetnek