Új kulturális világörökségek

Tizenegy újabb helyszín került fel a világörökségek listájára. Ezzel 830-re bővült az ENSZ védelmét élvező kulturális emlékek száma.

KultúraUjlaki Ágnes2006. 08. 11. péntek2006. 08. 11.
Új kulturális világörökségek

1. Biszután iráni település. Az ősi perzsa kereskedelmi utak mentén fekvő falucska több mint 2500 éves sziklavésetei.
2. A kínai Jin Hszü. Az ókori főváros híres volt jadefaragásairól, selyemszövéséről, bronzművességéről.
3. Szíriában a Crac de Chevaliers vár. A világ legnagyobb kereszteslovag-vára a XII. században épült, kiterjedése majdnem városnyi.
4. A németországi Regensburg óvárosa. A Duna-parti városka a IX. századtól eleven kereskedőváros, korabeli épületei a román stílustól kezdve a gótikán, a reneszánszon és a barokkon át tükrözik az építészettörténet korszakait.
5. Genova Le Strade Nuove városrésze. Az itáliai középkori belváros volt az első példája a tudatos városfejlesztésnek.
6. A brit Cornwall és Nyugat-Devon bányvidéke. A rézbányák környéke a XVIII. században nyerte el különleges arculatát.
7. Sewelt chilei bányaváros. Az Andok-hegység kétezer méter magas ormaira épült hatalmas bányában 15 ezer ember dolgozott.
8. Bilbaóban a Vizcayai híd. Az 1893-ban épült, 45 méter magas spanyolországi híd gondolaszerű vázrendszere a maga korában egyedülálló volt.
9. Ománban egy ősi öntözőmű.
10. Wroclawban a Népcsarnok. A Bauhaus építészeti stílus kiemelkedő alkotása 1913-ban Lengyelországban épült, ez volt a világ első betonépülete.
11. A németországi Drezda völgyhídja. Az Elba völgyének hídja gigászi méreteivel és bravúros technikai megoldásaival a modern építészet remeke.

Tíz magyar helyszín
Magyarország 1985-ben csatlakozott a világörökség-egyezményhez. Eddig tíz magyar helyszínt vettek fel a listára.
A fővárosbeli három (Budapest Duna-parti látképe, a budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete) mellett a további hét: Hollókő ófalu és táji környezete, az Aggteleki-karszt, az ezeréves pannonhalmi főapátság, a Hortobágyi Nemzeti Park, a pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő tó és a tokaji történelmi borvidék.
Legközelebb 2008-ban bővülhet újabb magyar helyszínnel a lista.

Ezek is érdekelhetnek