Iránytű

Kultúra2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Iránytű

Kiállítás
Luthertől a Bauhausig - Nemzeti kincsek Németországból címmel új időszaki kiállítás látható a Magyar Nemzeti Galéria átalakított A épületében (a Ludwig Múzeum korábbi helyén). A tárlat a német kultúra ötszáz évét öleli fel, a német újraegyesítés 15. évfordulójára készült, az új szövetségi tartományok (azaz a volt NDK) és Berlin múzeumainak és gyűjteményeinek közreműködésével. Azoknak a kincseknek a sokféleségét mutatja be, amelyeket az elmúlt fél évezred során kulturális örökségként őriztek meg. A középpontban a gyűjtemények, képtárak kialakulásának izgalmas története áll a fejedelmi udvarok kincstáraitól a XX. századi modern Bauhausig. A lutheri reformáció, a drezdai barokk, a potsdami rokokó, a weimari udvar szelleme kerül emberközelbe festményeken, míves könyveken, műtárgyakon, szobrokon, ékszereken keresztül, miközben a látogató fülhallgatókon Bach és Händel zenéjét élvezi. A kiállítás október 15-ig tart nyitva.

Frissen restaurálva várja látogatóit Veszprém egyik legszebb műemléke, a barokk Dubniczay-palota. Az év egyik legnagyobb kulturális attrakciójaként itt látható a László Károly-gyűjtemény mintegy kétszáz válogatott darabja. A Bázelben élő, neves műgyűjtő hazánkfia sok ezer darabos, kuriózium számba menő gyűjteményét tíz éve a Műcsarnokban láthatta a közönség. Most a vár központjában álló palotában a XX. század művészetének sokszínűségét példázzák a kiállított festmények, grafikák és szobrok. A művek a tízes-húszas évek avantgárd tendenciáira, a két világháború közti művészeti törekvésekre és az elmúlt fél évszázadban megjelenő új életpályákra hívják fel a figyelmet. A tárlat súlypontjait olyan magyar művészek alkotásai adják, mint Kassák Lajos, Moholy-Nagy László, Bortnyik Sándor, Rippl-Rónai József, Molnár C. Pál, Kádár Béla, Beöthy István, Mattis-Teutsch János. A város a műtárgyakat öt évre letétbe kapta.

Könyv
Hogyan találkozik Isten az emberrel, és mi erre az ember válasza? Miként értelmezendő a mennyország és a pokol? A test feltámadása? Mi az egyház álláspontja a mesterséges megtermékenyítésről? Ezekre és ezekhez hasonló számos - összesen 598 - kérdésre kapunk választ az A katolikus egyház katekizmusának kompendiuma című kötetből. Katekizmus, vagyis kérdés-felelet formájában történő tanítás kompendiuma, azaz összefoglaló kézikönyve. Maga a katekizmus 1992-re elkészült, ám az olvasmány az érdeklődők számára túl "súlyosnak" bizonyult, ezért szükségessé vált a rövidített kiadása is. Ez a kötet már nemcsak hívőknek ajánlható, hanem minden érdeklődőnek, azoknak is, akik csupán véleményt kívánnak formálni a katolikus egyház tanításáról. A kötet jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy Erdő Péter bíboros, a magyar katolikus egyház feje mutatta be az újságíróknak. (Szent István Társulat)

A Mindennapi történelem sorozatban jelent meg a Hétköznapi élet a Napkirály korában című színes album. Nem véletlenül sikeresek ezek a könyvek (eddig Napóleon és Kádár János "uralkodásának" időszakáról készült összefoglaló kiadvány), hiszen nem csupán történelmi tényeket közölnek, hanem azokat csak alapul veszik, és a bemutatott korszak mindennapjait, szokásait, erkölcseit, tárgykultúráját hozzák közelbe. A Napkirály-kötetből megtudhatjuk például, hogy meddig tartott XIV. Lajos idejében a munkaidő, miért rettegtek a boszorkányoktól és a farkasoktól, hogyan kellett adót fizetni, miként működött a posta és így tovább. Számos pikánsnak tűnő részletre fény derül, egyebek közt arra, hogyan nevezték nevükön a nemi szerveket, milyen ábrázolások maradtak fenn róluk, miként vélekedtek a homoszexualitásról. Valóságos időutazásban van része az olvasónak: a könyv megkísérli bemutatni a francia történelem egyik legérdekesebb periódusának, az egyik leghosszabb ideig uralkodó francia király korszakának fény- és árnyoldalait. (Corvina)

Film
Merész vállalkozásba kezdtek angol és német filmesek, amikor évekig forgattak óceánokban, hogy különös utazásra invitáljanak bennünket. A forgalmazó is kockázatot vállalt, hiszen napjainkban ritkaság a természetfilm a mozikban. Nos, aki jegyet vált A kék mélység című új alkotásra, nem bánja meg, mert egy olyan érintetlen világba utazik, amelyet még sohasem látott. A vizuális remekmű felvételei rabul ejtik a nézőt. Az élményt fokozza a gyönyörű zene, melyet a film számára komponáltak és amely a Berlini Filharmonikusok előadásában szólal meg. Az óceánok a földi élet bölcsői, meghatározzák éghajlatunkat és helyet adnak különböző élőlényeknek. Szerves részei életünknek, megóvásuk hatalmas kihívás, annak ellenére, hogy alig ismerjük élővilágát. Most itt a lehetőség az ismerkedésre. Neves külföldi kritikusok szerint, ha lenne Nobel-díj természetfilm készítésért, akkor azt biztosan ez a film kapná. (SPI Intenacional)

Koncert
Szentpéteri Csilla és zenészei különleges zenei csemegét ígérnek mindazoknak, akik október 5-én ellátogatnak a Művészetek Palotájába az este fél nyolckor kezdődő koncertre. A műsorban a zongoraművésznő eddig megjelent négy albumának legsikeresebb kompozíciói mellett saját szerzeményei is felcsendülnek, néhány számot pedig kifejezetten erre az alkalomra dolgozott át a Bolyki Brothers együttessel. Nem maradnak el a virtuóz művek és az elmélyült lírai dallamok sem. A látványvilág ugyancsak egyedi lesz, a nyári DVD-felvételen is használt led-falas technika hazai koncerteken még ritkán látható. Ez a vetítési forma a művek hangulatát és dinamikáját erősítő képsorokat, izgalmas effekteket jelenít meg. Debütálnak Szentpéteri Csilla új klipjei is, melyeket Dél-Tunézia turisták által ismeretlen vidékein forgattak.

Ezek is érdekelhetnek