Iránytű

Kultúra2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Iránytű

Kiállítás
A kecskeméti Népi Iparművészeti Múzeumban látható a Mesteri játékok, játékos mesterek című kiállítás. A tárlatot a Játék Céh - játéktervező és -készítő kézművesek és iparművészek alkotó közössége - munkáiból Gémesné Deák Júlia, Gera Klára és Hellenbach Gabriella rendezte. A kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely kilenc éve alapította a Céhet azzal a céllal, hogy összefogja az ország különböző részein önállóan tevékenykedő játékkészítőket, közös szellemi műhelyt és közös bemutatkozási lehetőségeket biztosítva számukra. A tagok közül sokan a hagyományos kézműves mesterségek művelői, a régi népi játékkultúra továbbéltetői, a Népművészet Mesterei. Mások szintén e gyökerekből táplálkozva, a mai kor formavilágához alkalmazkodva készítik játékaikat. Diplomás iparművészek és autodidakta alkotók egyaránt dolgoznak a Céhben, ahol az egyéni műalkotások mellett igényes, kreativitást fejlesztő sorozatjátékok is születnek. A kiállítás szeptember 15-éig tart nyitva.

Könyv
Új könyvsorozatot indított a Magyar Hivatalos Közlönykiadó. A Közlöny Könyvek a legfontosabb törvények naprakész magyarázatát tartalmazzák, melyek a Hivatalos Jogszabálytár CD-n jelentek meg először, ám komoly igény mutatkozott a kézbe vehető, lapozható formára is. A kötetek egyszerre elméleti és gyakorlati kézikönyvek, amelyek egy-egy konkrét törvény egységes szerkezetbe foglalt szövegén, az adott jogterület fogalmainak kifejtésén túl tartalmazzák az adott jogszabályok értelmezését, magyarázatát, és ahol szükséges, az európai uniós szabályozást is. A kialakult joggyakorlatot a szerzők egyebek közt bírósági határozatok feldolgozásával szemléltetik, a gyakorlati alkalmazást jegyzetekkel, iratmintákkal segítik. A sorozatban eddig megjelent kötetek - a szövetkezeti törvény, a társasházi törvény, a Munka Törvénykönyve, a Polgári Törvénykönyv, a társasági törvény, a biztosítókról szóló törvény magyarázatai - önálló szakkönyvként, egyetemi tankönyvként is elismertek.

Egy korábbi, a Lenkey családról készített alapos tanulmánya szolgált forrásul T. Ágoston László számára első nagyszabású regénye, A két Lenkey megírásához. Anyai ágon a szerző maga is rokonságban áll az 1848-as forradalom és szabadságharc két hősével, Lenkey Károllyal és Jánossal, akik a honvédsereg katonatisztjeiként védelmezték a hazát. Izgalmas, párbeszédektől élénk, fordulatos cselekményvezetés jellemzi a kötetet, érzékletesen idézve meg a kort és a korabeli katonaéletet. Gondosan megrajzolt hadtörténeti, történelmi háttérből áll elénk és formálódik előttünk a két Lenkey drámai alakja, hogy végül a szívünkhöz nőjön. Károly a Vilmos-huszárok parancsnokaként, János pedig a Nádor-huszárok élén szerzett dicsőséget a Lenkey névnek a magyar szabadság védelmében. (Nap Alapítvány)

Film
Kőrösi Csoma Sándor, az Erdélyből indult világutazó-tudós hihetetlenül gazdag életútjának állít emléket az eddig zeneszerzőként ismert Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma legendárium című filmje, melynek narrátora Törőcsik Mari. Műfaját tekintve jószerével behatárolhatatlan: nem sorolható sem a dokumentum, sem a fikciós műfajba, hiszen minden területen otthonosan mozog. Az eredeti helyszíneken rögzített felvételek hitelesen mutatják be a nagy magyart körülvevő miliőt, míg az animált festmények az érzékelés egészen új szintjein hozzák közel a tudós életét, gondolatait, világát. A film egy csodálatos ezoterikus utazás, a képek és a hangok újszerű egyvelege, minden érzékre egyszerre próbál hatni, meditatív hangulatba ringatja a nézőt. Az élet vége a 37. magyar filmszemle rendezői különdíjában részesült, azóta számos meghívást kapott nemzetközi filmmustrákra. A hazai mozikban szeptember 21-étől látható.

Ezek is érdekelhetnek