Köntös hátán a nevem

Világhírű prímabalerinánk ma főállású nagymama. Alakját, mozgását elnézve könnyebb elképzelni a Hattyúk tava főszerepében, mint lekvárfőzés közben. Ám nem szakított végleg a balettművészettel: az Operaházban próbavezető balettmester, egy éve pedig a Világsztárok Nemzetközi Balettgála művészeti igazgatója. Pongor Ildikóval találkoztunk.

KultúraKutszegi Csaba2006. 09. 15. péntek2006. 09. 15.
Köntös hátán a nevem

- Hollywoodi filmcsillagot, világhírű operaénekest bárki meg tud nevezni. A balettművészetnek is vannak világsztárjai?
- Nálunk az számít világsztárnak, aki a világ jelentős balettszínpadain fellép, sikert arat, technikailag kitűnő és karizmatikus személyiség. Maja Pliszeckaja, a múlt század egyik legnagyobb balerinája például nemcsak bravúrosan táncolt, hanem magával ragadó színpadi egyéniség is volt.
- Szeptember 15-én a balettművészet világsztárjai Budapestre látogatnak. Több közülük átrepüli az óceánt csak azért, hogy magyar közönség előtt jótékonykodjon. Valóban ingyen lépnek fel?
- Majdnem. Támogatóink jóvoltából minden költségüket fizetjük, és felajánljuk a szokásos honoráriumuk körülbelül egyötödét. Van, aki ilyen feltételekkel nem vállalja, de a többség igent mond. Az est valóban jótékony célokat szolgál: a veleszületett vérzékenységben szenvedő betegek kapják meg a gála kísérő rendezvényeinek bevételét. Nekem az a dolgom, hogy olyan műsort állítsak össze, amellyel meg tudjuk szerettetni a közönséggel a műsort és a balettműfajt.
- Ha nem lenne szerény, önmagát is megemlíthette volna, amikor a balettművészet világsztárjairól érdeklődtem...
- Nagyon sokat táncoltam külföldön. Partnereim közül nem egy most vezető balettmester vagy balettigazgató rangos együttesek élén, így van kihez fordulnom, amikor vendégművészeket keresek.
- Kiket nevezne meg a leghíresebb partnerei közül?
- Hirtelen Michaël Denard, a híres Béjart-táncos jut az eszembe, vele Párizsban táncoltam, Béjart-ról pedig a kitűnő balerina, Maina Gielgud, akivel beutaztam egész Svájcot. Seregi László kétszereplős modern balettjét, a Kamarazenét táncoltuk együtt. Partnereim között Rudolf Nurejevet elsőként kellett volna említenem, Bécsben sokszor táncoltam Michael Birkmeyerrel, aki igazi gróf volt, nagyon elegánsan viselkedett az életben is. Színes, kalandos pályám volt: felléptem a moszkvai Bolsojban, a leningrádi Kirov Balett színpadán, a veronai arénában, és visszajáró vendég voltam Chicagóban. A Kamarazenében olyan köntösben jöttünk be a színpadra, amelynek a hátára volt írva a nevünk. Az egyik előadás utáni fogadáson letérdelt előttem az ökölvívó Muhammad Ali, és megkért, mondjam meg a darab alkotójának, hogy az igazi sztárok sohasem írják ki a nevüket a hátukra. Alinak a bevonulásokban nagy tapasztalata volt.
- A Világsztárok balettgála nemzetközi rendezvénysorozat, az ötlete Kanadában született. Ön is fellépett valamelyik műsorban?
- Maurice Béjart személyesen tanította be nekem Bhakti című kettősének női szerepét, és megengedte, hogy bárhol eltáncoljam. Az egyik előadás videofelvétele eljutott Viktor Melnikoffhoz, a sztárgála montreali alapítójához, és ő rögtön meghívott Kanadába. Így lettem a Világsztárgálák szereplője, és később Viktor segítségével alapítottuk meg a rendezvény magyarországi változatát.
- Milyen lesz az idei gála? Hogyan ajánlaná a nézőknek?
- A különféle modern táncirányzatok szédületesen fejlődnek, ezt kötelességünk megmutatni a nézőknek. Egy kitűnő, klasszikusan képzett kanadai együttes például Prokofjev Rómeó és Júliájának Párnatáncára hip-hop stílusban táncol. Az igazi klasszikus számok mellett tehát ezúttal lesz kortárs tánc is. Meghívtunk egy fiatal koreai párost is, állítom, hogy a jövő nagy világsztárjai. De fellép Solymosi Tamás és a mi Tsygankova Annánk is, akiről ki merem jelenteni: jelenleg a világ legjobb tíz balerinája közé tartozik.

Balettművészek a betegekért
A Világsztárok Nemzetközi Balettgálát az idén tizennegyedszer rendezik meg. A produkció tavalyig a Világsztárok az Operában címet viselte, ennek megfelelően az Andrássy úti palotában tartották meg az előadásokat. Idén nem tudták kibérelni az épületet, mert a dalszínház vezetősége a megszokott összeg közel tízszeresét kérte. Ezúttal a gála kedvezményezettjei a vérzékenységben szenvedő betegek, otthont pedig a Művészetek Palotája ad a rendezvénynek. A parádésnak ígérkező előadás szeptember 15-én, a Bartók Béla hangversenyteremben lesz.

Ezek is érdekelhetnek