Mozaik

Kultúra2006. 09. 15. péntek2006. 09. 15.
Mozaik

A világ legkisebbje
Nepálban, a világ legmagasabb hegyei között fekvő országban él a földkerekség legalacsonyabb embere. Kagendra Tapa Magar a neve, 50,8 centiméter a magassága, négy és fél kilogramm a testsúlya. A tizennégy éves fiú magassága mellett a súlya is világrekordszámba megy, be is jegyezték a Guinness-rekordok könyvébe. Növekedése - ismeretlen okból - tizenegy éves korában leállt, magassága azóta változatlan.

Napra forog a napelem
Japánban egyre több épület tetején láthatók napelemek, amelyek egy része villanyáramot termel, más részük a ház melegvízellátásához szükséges energiát adja részben vagy teljesen. Közös jellemzőjük, hogy igen kicsi, 15-20 százalékos hatásfokkal működnek, amivel már régóta elégedetlenek a fejlesztők, felhasználók egyaránt. Most a szintén japán Sharp cég, amely egyben a világ legnagyobb napelemgyártója is, egy új fejlesztést jelentett be: a napra forgó, azaz a nap járását követő napelemet. Ennek hatásfoka kétszerese az eddigieknek, és ezt a nagy teljesítményt részben azzal éri el, hogy - a napraforgó módjára - folyamatosan a nap felé fordítja tükrét. A forgást egy beépített kis számítógép vezérli, amely "betéve tudja" a nap egyéves mozgási pályáját, és ehhez igazítja a napelemet mozgató motor működését. A hatékonyságnövekedés másik része abból származik, hogy az apró elemek (a hét négyzetmilliméteres alapterületű napcellák) mindegyike fölé kis gyűjtőlencséket helyeztek el, így az elemek fókuszálva, azaz fölerősítve kapják a napfényt.

Elköltöztették a fáraót
Nem mindennapi előkészületek, gondos csomagolás után átköltöztették II. Ramszesz egyiptomi fáraó szobrát Kairó központjából a gízai piramisok mellé. A város főpályaudvara előtt álló, 11 méter magas gránitkolosszus köré fémszerkezetet építettek, azt habszivaccsal töltötték ki, így tompítva az áthelyezésből eredő rázkódást. A szobrot szállító harminc méter hosszú költöztető konvoj öt kilométeres óránkénti sebességgel tette meg a piramisok térségéig vezető 35 kilométeres távolságot. A 3200 éves, hatalmas emlékművet a kaotikus városi közlekedés okozta rezgés, valamint a sok füstgáz egyre inkább kikezdte, állaga fokozatosan romlott, ezért vált szükségessé az áthelyezése.

Ezek is érdekelhetnek