Szinte száll a dízelautó

Vadászpilótát, az angol Királyi Légierő egyik kötelékparancsnokát ültették a Dieselmax nevű kísérleti jármű volánja mögé, hogy megdöntse a több mint 30 éve változatlan sebességrekordot a dízelüzemű járművek versenyében. A pilóta, Andy Green teljesítette is feladatát: új sebességrekordot állított föl, olyat, ami már valóban a repülőgép sebességéhez közelít. A helyszínre kiszálló Nemzetközi Automobil Szövetség ugyan az óránkénti 529 kilométeres átlagot hitelesítette, ám a következő napon a jármű két újabb kísérletet tett, és a futamokban elért csúcssebességek átlaga ekkor 563 kilométerre szökött föl.

KultúraValló László2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Szinte száll a dízelautó

A gyártó, a nagy teljesítményű munkagépeiről híres angol JCB vállalat elégedett lehet, hiszen autójával jóval túlszárnyalta az 1973-ban fölállított és azóta meg sem döntött "dízel" sebességrekordot (ami akkor 380 kilométer volt óránként).
Az új csúcsot futó autót, amelynek alakja leginkább egy szivarra emlékeztet, a lehető legkisebb légellenállásúra formálták. Hossza hét, szélessége egy méter, magassága csak 97 centiméter. A Dieselmaxot két turbófeltöltős, 5 literes, 750 lóerős motor röpítette az USA Utah államában fekvő Bonneville nevű sósivatagban, amely terület számos sebességrekord fölállításának helyszíne (a Forma-1-es csapatok tagjai is gyakran megfordulnak itt). A Dieselmax legénysége egy hetet töltött el a teszteléssel, mert a futamokat csak a kora reggeli órákban lehetett lebonyolítani, mivel a hőmérséklet igen hamar 40 Celsius-fok fölé emelkedett.

Ezek is érdekelhetnek