Zöld almában piros papucs

Minden rendszerrel meggyűlt a baja Rátkai Sándornak, a szegedi papucs-készítőnek, aki egészen három évvel ezelőttig egyetlen élő képviselője volt szakmájának. Most kapott egy drága látványműhelyet Szeged szívében.

KultúraTanács Gábor2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Zöld almában piros papucs

Kilencvenkét éves. Végigkatonáskodta a világháborút - az elsőt -, az utána következő időt "fogolytáborozással" töltötte. Amikor hazatért, végre nekikezdhetett a kézzel varrt, díszes szegedi papucsok készítésének, csakhogy akkor meg be akarták kényszeríteni negyvennegyedmagával a papucskészítő szövetkezetbe. Nem lépett be. Erre úgy megadóztatták, hogy fel kellett adnia a szakmát. Beállt hát géplakatosnak. Csak nyugdíjas korában tért vissza a papucsokhoz.
- A papucskészítő szövetkezetet eladták Szombathelyre - meséli a ruganyos járású, élénk tekintetű idős férfi. - Szombathelyen készítették a szegedi papucsot. Csak éppen az mind ragasztott volt.
A látványműhely arról szól, hogy be lehet kukucskálni az ablakon, és saját szemünkkel láthatjuk, ahogyan a mester a kirakatban ücsörögve elkészíti a portékát. Ezt a nemes feladatot jelenleg a mester egyetlen tanítványa, Ormándi László végzi. Három éve tanulja a szakmát. Eredetileg harmadmagával kezdte el, de a sok türelmet igénylő kézi munkát nem mindenki bírja cérnával.
- Amikor ezt a helyiséget megkaptuk, azt gondolta a polgármester, hogy én majd ide járok dolgozni - dohog a valóban kicsit furcsa helyzeten Sanyi bácsi. - Dolgozzon itt a fene! - teszi hozzá, mivel a legújabb divat szerint zöld alma színűre festett falak között egy pódiumon elhelyezett ezeréves suszterszékről majdnem a földre billen. Ezen meg a vadonatúj járólaptól igencsak elütő fatönk asztalon kellene munkálkodniuk az autentikusság jegyében. Ormándi László becsülettel kopogtat is. A mester inkább csak otthon készít papucsokat.
- Ezt ráragasztjuk - vezet be a szakmába Rátkai Sándor. - Beférceljük. Ide tömünk disznószőrt. Eddig kell tömni - mutatja a piros szegedi papucs kézzel varrott talpbetétjét, homlokát ráncolva. Majd félrevon. - Látja, hogy nem addig tömi, ameddig kellene? - panaszkodik tanítványára. - És az öltései is túl nagyok. Na nem baj - legyint a papucsos mester -, lesz ez még jobb is.

Ezek is érdekelhetnek