Emberi tragédiák a vásznon

Ötven év elteltével még mindig hiányosak az ismereteink az 56-os forradalomról. Így gondolják a hazai filmrendezők is, akik az évfordulóra kilenc művel jelentkeznek. A sort Szilágyi Andor Mansfeld Péterről szóló története kezdte. Összeállításunk ennek kapcsán készült.

KultúraBorzák Tibor2006. 10. 20. péntek2006. 10. 20.
Emberi tragédiák a vásznon

Mansfeld
Már az első képsorok láttán elérzékenyül a néző. Börtönorvos vizsgálja a tizennyolc éves Mansfeld Pétert, hogy megállapítsák, van-e egészségügyi akadálya a kivégzésének. Az asszisztensnő elsírja magát: éppen ennyi idős az ő fia is. Mindez 1959. március 21-én, a Tanácsköztársaság kikiáltásának 40. évfordulóján történik, ötven rendőrtiszti főiskolás előtt díszkivégzés keretében akasztották fel a fiatal forradalmárt. Azért, hogy példát statuáljanak: így jár mindenki, aki kezet emel a szocializmus vívmányaira.
Szilágyi Andor Mansfeld című filmje olyan fiatalokról szól, akik nem tudtak belenyugodni az '56-os forradalom és szabadságharc bukásába, ezért újabb forradalmat szerettek volna kirobbantani. Fegyvereket szereztek, elloptak egy autót és foglyul ejtettek egy rendőrt. Ami ezután várt rájuk, olyan volt, mint egy rémálom. Pedig csak a kádári megtorlás piszkos és ép ésszel fel nem fogható módszereivel találták szembe magukat. Megrendítő alkotás, kiváló színészi alakításokkal (Nagy Ervin, Eperjes Károly, Fancsikai Péter, Maia Morgenstern) és valós emberi tragédiákkal.

Utolsó percek
Hétperces rajzfilm Mansfeld Péterről. Ez önmagában is különleges. S önként adódik a kérdés: lehet-e ilyen röviden szólni egy '56­os fiatal hősről, és lehet-e rajzfilmes eszközökkel méltó emléket állítani neki?
Az Erdélyből származó Szilágyi Varga Zoltán, a Kecskemétfilm rajzfilmrendezője - akinek korábbi munkáit az Egyesült Államoktól Kínáig díjazták már - mindkét kérdésre egyértelmű igennel válaszol. Pongrácz Gergely még életében átadta a kecskeméti rajzfilmstúdiónak Mansfeld kivégzési jegyzőkönyvének másolatát, s amikor ezt a hátborzongató szöveget végigolvasta az ötenhat éves művészember, erkölcsi kötelességének érezte tisztázni az ügyet, egészen pontosan azt, miként vált Mansfeld Péter sorsa mintaszerűvé, hogyan követhető egy fejlődő lélek minőségi átalakulása a forradalmi romantika csínytevéseiből az áldozatvállalás végső határáig.
"A jegyzőkönyvben leírtak megdöbbentően leplezik le a történelem e sötét, embertelen és cinikus önteltségű korszakát. E sajátos nyelvezethez igazodva rajzoltam a kellően súlyos és személyes véleményemet is hordozó képsorokat. Víziószerűen jelenítem meg a fiatal elítélt utolsó perceit. Ehhez a szénrajzot választottam eszközül. Amíg peregnek a képsorok, szóról szóra elhangzik a jegyzőkönyv szövege egy 16 éves diák tolmácsolásában" - mondja a rajzfilm alkotója.
Szilágyi Varga Zoltán egyáltalán nem tartja zavarónak, hogy nemrég kezdték vetíteni a Mansfeld című mozifilmet, úgy gondolja, inkább előkészíti a lelkeket a téma befogadására s arra, hogy tömörebb formában (ráadásul rajzfilmen!) is eljuthasson a közönséghez. A Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című hétperces alkotást először a Duna Televízió vetíti ünnepi műsorában október 23-án 13 óra 50 perckor, az animáció világnapján, október 28-án pedig a Millenárison, a Toldi Moziban és az Uránia Filmszínházban is látható lesz. Várhatóan a decemberben, Ljubjanában megrendezendő fesztiválra is benevezik a produkciót.

Filmtermés
Szilágyi Andor filmjét követi Erdőss Pál Budakeszi srácok című munkája, majd Goda Krisztinától a Szabadság, szerelem, amely az emlékezetes, melbourne-i olimpiai, véres szovjet-magyar vízilabda-mérkőzést állítja középpontba. Erről szól A szabadság vihara című kanadai dokumentumfilm is. Még ősszel bemutatják Vidnyánszky Attila Liberté '56, Pozsgai Zsolt Csendkút és Jeli Ferenc Sínjárók című filmjét. Jövőre készül el Dömölky János Bibó Istvánról szóló alkotása (A civil), Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid-je és Szomjas György '56, avagy a Nap utcai fiúk című visszaemlékezése.

Ezek is érdekelhetnek