Szemes egér

Mostantól akár el is dobhatjuk a vezetékes egeret, mert készen áll a szemmel vezérelhető számítógép. Kérdés persze, hogy mennyire válik általánossá, de azok számára, akik fogyatékosság vagy bénulás miatt nem tudják használni a kezüket, fölbecsülhetetlen segítség lesz.

KultúraValló László2006. 10. 20. péntek2006. 10. 20.
Szemes egér

Az új rendszert egy stuttgarti számítógépes munkacsoport fejlesztette ki Németországban. Első eleme egy kamera, amely egy méterről követi a pupillák mozgását. Számítógépes program csatlakozik hozzá, amely a pupilla elmozdulásai alapján pontról pontra kiszámítja annak a területnek az aktuális helyzetét (koordinátáit), amit a szemmozgás "bejár" a monitoron. Mindezt olyan gyorsan, hogy a szem apró vibráló mozgásai egy folyamatos finom mozgásban összegződnek, miáltal lehetővé válik az egér nyilának egyenletes, finom mozgatása - a szembogárral. Így kéz nélkül működtethető a számítógép.
Ilyen egyszerű!- mondhatnánk, ám arról a munkacsoport tagjai tudnának beszélni, mennyi technikai nehézséget kellett megoldaniuk, amíg ez a program összeállt. Mert nem kis gond volt például, hogy az ember szeme önkéntelenül folyamatos apró és gyors vibráló mozgásokat végez. Ha a pupilla ilyen mozgásait előzetes válogatás nélkül vinnék a képernyőre, az egér mutatója tébolyultan ugrálna összevissza. Ezért a program először kiszűri az ilyen zavaró mikromozgásokat, s egyúttal meghatározza a szembogár (tudatos) mozgásának fő irányát.
Ez még csak hagyján, ám a kéz nélküli "kattintás" megvalósítása igazi technikai bravúrt követelt. Mert ha már az egeret jelző nyilat szemmozgással sikerült a kiválasztott gombra irányítani, azt aktiválni is kell, hogy a program továbbfusson. No de a gombot szemmel megnyomni?! A kutatók ennek a nagy kihívásnak is megfeleltek: érzékennyé tették az egész monitort arra, hogy ha valamely területére a szem egy bizonyos ideig rámered (azaz folyamatosan nézi azt), az adott terület (amelyet a gomb jelöl) aktiválódik, így a szem "kattint", és a program fut tovább.
A szemmel vezérelt számítógép újdonságnak számít a civil világban, de nem a hadiiparban. A vadászrepülők pilótái már évek óta, egy hasonló program révén, a szemükkel irányítják a repülést mindazokban a kritikus helyzetekben, például nagy gyorsulás alatt, amikor a kéz túlságosan lassú és elégtelen lenne a gombok nyomogatásához és a manőver sikeres megvalósításához.

Ezek is érdekelhetnek