Iránytű

Kultúra2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Iránytű

Szögedi viselet
Színpompás és érdekfeszítő viselettörténeti kiállítás látható a szegedi Fekete Házban, a Somogyi utca 3. szám alatt. Az Így öltözött a "szögedi nemzet", avagy a szabószakma dicsérete című tárlaton húsz korhűen felöltöztetett bábu és több mint száz fotó érzékelteti a divat folyamatos változását. Mellettük korabeli szabóműhelyeket, kalaposszalont és századfordulós próbafülkét is kialakítottak. Az anyagot a rendező Katkóné Bagi Éva az 1880-tól 1980-ig tartó időszakból válogatta, száz esztendő viseleteinek bemutatásával hozza közel a szegedi divatirányzatok fontosabb állomásait a díszmagyartól a miniszoknyáig. Egy ember ruházata régebben is tükrözte viselőjének társadalmi rangját. Az öltözködés mindig a feltörekvés jegyében állt: lentebb igyekeztek utánozni a mintaadó elit stílusát. A szegediek az ünnepi öltözködésben sokáig a paraszti és a polgári viselet elemeit használták tovább. Úri szabók és szűcsök, úgyszólván az egész szakma kihalásához vezetett a tömegtermelés és a konfekcióipar térhódítása.

Ilyen az élet?
Milyen az élet? - kérdezi könyve címével Kiss Judit, aki második kötetével jelentkezik. A fülszöveg szerint a szerző visszahozza - vagy inkább modern változatban megteremti - a parainézis műfaját. Ez persze elég bátor megfogalmazás, nem biztos, hogy szerencsés a legnagyobbakhoz mérni magunkat. Az olvasó sokat vár a mottóként felfogható megjegyzés alapján is: "Gyerekkoromban szerettem volna elolvasni egy ilyen könyvet. Most megírtam." Ilyen önbizalommal világklasszis írózsenik sem rendelkeznek. Nem véletlenül - mert mi van akkor, ha nem tudják teljesíteni az ígéretüket? Ennek dacára Kiss Judit igyekszik olvasmányos stílusban előadni mondandóját. A párbeszédekkel teli fejezetek valójában a szerző és kilencéves keresztfia között zajlanak, s mivel egy mindenre nyitott, a világ dolgaira rácsodálkozó, új ismeretekre kíváncsi kisgyerekről van szó, érthető a felvilágosítói, tanítói buzgalom; ám sok esetben lexikonszerűnek tűnik a magyarázat. A messzi tájakra, történelmi időkbe kalauzoló útleírások is kilógnak a sorból, noha azért születtek meg, hogy színesítsék a könyvet. Milyen az élet? - erről bizony nagyon nehéz könyvet írni. (Glória Kiadó)

Francia ízek
Már biztos: a nyár ismét a nemzetközi operafesztiválé lesz Miskolcon, hetedik alkalommal rendezik meg június 13. és 24. között. A borsodi megyeszékhelyen az idén Bartók művei mellett bő százéves időszakot átölelve a francia operairodalom remekeit kínálják a közönségnek. Az érdeklődők a nagyszínházon kívül a miskolc-tapolcai barlangfürdőben és az ipari műemlékké nyilvánított Egyetemi Hőerőműben 14 operát, 18 koncertet és három balettelőadást tekinthetnek meg hazai és külföldi művészek előadásaiban. A "Bartók + Párizs" jegyében álló rendezvénysorozat nyitó hangversenyén például két fiatal sztárjelölt, a francia szopránénekesnő, Manon Strauss Evrard és Arturo Chacón-Cruz mexikói tenor is fellép. Sass Sylvia dalesten, Miklósa Erika Gounod Szent Cecília-miséjében énekel majd. A modern rendezések hívei Halévy A zsidónő című, ritkán játszott művét láthatják a Litván Operaház művészei bemutatásában.

Ezek is érdekelhetnek