Anyanyelvi őrjárat

KultúraGrétsy László2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Anyanyelvi őrjárat

Örülve olvasóink érdeklődő leveleinek, e-mailjeinek ma ismét kérdésekre válaszolok. Tepfenhart Tamás agrármenedzser írja: "Ezúton hívom fel figyelmüket agrárium és mezőgazdaság szavunk egymástól különböző jelentésére. Az egyszerűség kedvéért két egyenlettel mutatom be a különbséget. Agrárium = élelmiszeripar + mezőgazdaság. Mezőgazdaság = növénytermesztés + állattenyésztés."
Levélírónk szerint sokan egyenlőségjelet tesznek az agrárium és a mezőgazdaság közé, azt sugallva, hogy a mezőgazdaság mindig jól használható az agrárium helyett. Nagyon szemléletes a különbség érzékeltetése, ezért is adom közre. De azért kikértem a sokak által ismert Bálint György, azaz Bálint gazda véleményét is. Ő is egyetért a különbségtétellel, sőt úgy véli, hogy az agrárium jelentéskörébe akár még a vidékfejlesztés is beletartozhat.  Ezúton is köszönöm jó tanácsait!
Kovács Zsuzsanna marketing-főmunkatárs kérdezi Debrecenből: "Hogyan kell írni a wellness szót tartalmazó összetételeket? Van-e valamilyen külön szabály azoknak az összetett szavaknak az írására, amelyeknek egyik tagja idegen írásmóddal írandó?"
Fontos kérdés, ugyanis az angol well 'jól' szóból a fitness mintájára alkotott, egyre divatosabbá váló nemzetközi wellness szó csakugyan megtalálható számos összetételünkben: wellnessközpont, wellnesscsomag, wellnesshétvége stb. Az ilyen összetételek tagjait egybe kell írni. Nincs olyan szabály, hogy az idegen írású szót csak kötőjellel kapcsolhatjuk a hozzá kapcsolódó szóhoz, így: wellness-centrum. De az a gyanúm, néhány éven belül tért fog hódítani a magyaros írásmód, mivel 'az egészséges életmódon alapuló jó közérzet' jelentésű wellness szó egyre ismertebb, csakúgy, mint a fitness, amelyet már fitnesz-nek írunk. Akkor majd a velneszközpont, velneszhétvége számít helyes formának!
Végül álljon itt Bókai Bátor olvasónk leveléből néhány sor: "Sajnálatos módon terjed nyelvhasználatunkban egy "pongyolaság": okozati összefüggésekben a miatt helyett a köszönhetően használata! Holott a köszönhetően - kivéve, ha gunyorosan használjuk -, csak kedvező eseményre vonatkozhat."
Levélírónknak igaza van. Nem kedvező értelemben, például egy mérkőzés elvesztéséről szólva csakugyan stílustalan a köszönhetően. Ilyenkor jobb azt mondani, hogy a vereség a játékosok fáradtsága miatt vagy annak tulajdoníthatóan következett be! Annak viszont őszintén örülök, hogy levélírónknak köszönhetően - bár évekkel ezelőtt már volt róla szó - néhány sor erejéig ismét foglalkozhattam e kérdéssel.

Ezek is érdekelhetnek