Iránytű

KultúraBorzák Tibor2007. 05. 11. péntek2007. 05. 11.
Iránytű

Színház
Bohózat
A Veszprémi Petőfi Színházban az évad utolsó nagyszínpadi produkciója a Bolond vasárnap, melyet Hargitai Iván rendezett. A zenés vígjáték szerzője a világszerte ismert szovjet-orosz író, Katajev, aki képes volt a XX. század történelmét, háborúit is emberi érzülettel, engesztelő humorral ábrázolni. A Bolond vasárnap az egyik legismertebb bohózata, melyben szatirikus humorral mutatja be a kommunizmus korát, a karrierizmust és a képmutatást - jól összekuszálva a történet szálait. A színészek élvezik a játékot, nem véletlenül szerepel sokszor a színházak műsorán ez a darab. A zenét Aldobolyi Nagy György, a dalszövegeket pedig Romhányi József írta. Főbb szerepekben Palásthy Beát, Keresztes Gábort. Németh Juditot, Bodnár Vivient, Gula Pétert, Gazdag Tibort, Csarnóy Zsuzsannát láthatjuk.

Kiállítás
Keserű irónia
Talán a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején találkoztam először Tettamanti Béla rajzaival, ha jól emlékszem, az Élet és Irodalomban és az Új Tükörben. Cingár, gyufafejű figurái, sajátos vonalvezetése, meghökkentő kompozíciói, keserű iróniát árasztó rajzai elbűvöltek, attól kezdve tudatosan kerestem jelenlétét a sajtóban; szerencsére mostanában is felbukkannak groteszk illusztrációi, egyebek közt a Népszabadságban. A grafikus szakmájának nagymestere, megkapta a Munkácsy-díjat, sőt a Pulitzer-emlékdíjat is, itthon és külföldön is rendszeresen bemutatja műveit. Tettamanti jelenleg a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén, a Kass Galériában vendégeskedik. A kör négyszögesítése című tárlatán mintegy negyven rajza, grafikája és olajképe látható május végéig.

Lemez
Vers és mese
Büszke vagyok rá, hogy a magyar színjátszás egyik legnagyobb alakja, Bessenyei Ferenc életének utolsó éveiben közel engedett magához, lajosmizsei tanyáján többször meglátogattam, órákig elbeszélgettünk. Egyszer elszavalt nekem egy Ady-verset - ajándékba. Öblös hangja még most is itt cseng a fülemben. S előjönnek a személyes emlékek, ahogy hallgatom az archív felvételekből összeállított, Lesz még egyszer ünnep a világon című lemezét, melyen Balassi, Batsányi, Csokonai, Berzsenyi, Kölcsey, Vörösmarty, Petőfi, Arany, Ady, Tóth Árpád, József Attila és Illyés költeményeit adja elő a tőle megszokott és elvárt hevességgel. Érdemes megismerkedni egy másik klasszikus lemezzel is, Békés Pál és Várkonyi Mátyás A félőlény címet viselő zenés-mesés rémjátékával, bár ez merőben más műfaj. A fordulatokban gazdag történet gyerekeknek szól, Ács János rendező és Bőhm György dramaturg tehetséges fiatal színészeket választott a szerepekre. (Hungaroton Classic)

Ezek is érdekelhetnek