Jetikeresők

Igencsak tátva maradna a szája a kutatónak, ha szemben találná magát a három méter magas, 550 kilós majomemberrel. Márpedig egy kisebb csapat éppen arra szövetkezett az Egyesült Államokban, hogy tűvé tegye érte az ország északi határvidékét, a Michigan- és a Huron-tó közti erdős, sziklás, változatos élővilágú tájat.

KultúraValló László2007. 07. 13. péntek2007. 07. 13.
Jetikeresők

Amerikában Bigfoot (tükörfordításban: nagylábú) a neve a majomembernek, amelynek állítólagos rokona a Himalájában él, és ott jetinek hívják. Egy gyenge minőségű film és néhány kétes értékű nyom – egyelőre ennyi a bizonyíték az amerikai jeti létezésére. De bármennyire soványka is, ahhoz elég, hogy a legenda tovább éljen. Úgyannyira, hogy az említett vidéken élők közül néhányan többször látni is vélték a különös lényt, sőt a „személyleírását” is megadták. Eszerint valóban ijesztően hatalmas a majomember, nyaka nincs – a feje egyenesen a vállából nő ki –, ábrázata a gorilláéra emlékeztet.

A kutatócsoport már el is indult, azzal a céllal, hogy meggyőző bizonyítékot találjon a jeti létezésére, illetve lefülelje egy alkalmas helyen. Ha egyik sem jön össze, még mindig vigasztalódhatnak: legalább egy jót túráztak az ország egy hatalmas kiterjedésű erdőkkel tarkított, vadregényes táján. A legenda pedig élni fog tovább, akárcsak a jó öreg Nessie-é, aki a skóciai tavat, a Loch Nesst lakja időtlen idők óta.

Ezek is érdekelhetnek