Negyedik bőr a kannibálról

Augusztus 30. és szeptember 2. között kiélheti mozi iránti szenvedélyét, aki részt vesz a moziünnepen: a rendezvénysorozat programjában az év kasszasikerei éppúgy szerepelnek, mint néhány igazi csemegének ígérkező, premier előtti vetítés – mindez ráadásul szinte ingyen.

KultúraTanács Gábor2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.
Negyedik bőr a kannibálról

A franciákról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy a kultúrájukat igyekeznének véka alá rejteni. A zene ünnepe mellett a moziünnepet is ők találták ki. Lényegük, hogy néhány napig mindenki olcsón járhat moziba, illetve koncertre – ezek a kulturális piac csúcseseményei, mint nálunk a könyvhét vagy éppen a filmszemle. A gallok a Francia Intézeten, illetve az Alliance Francaise hálózatán keresztül elterjesztették ezt a jó szokást, így néhány éve mi is részesülhetünk az olcsó mozijegy, a premier előtti vetítések, illetve a szakmai beszélgetések áldásaiból. Az idén olyan filmeket láthatunk jutányos jegyáron, amelyekről év közben esetleg lemaradtunk – mint például a kannibál Hannibál, illetve a frank taxisállat negyedik bőrének lenyúzása (Hannibál ébredése, Taxi 4).
Szerencsére a kínálat ezzel nem ért véget: választhatunk családi mozit (Fedőneve: Pipó) vagy akár Quentin Tarantino vériszamos kétrészesét, a Grindhouse-t is. A legnagyobb várakozás azonban az eddig nagyközönség elé nem került filmeket övezi. Derek Jarman Caravaggiója izgalmasnak ígérkezik, és hogy olasz művészekből ezen kívül se legyen hiány, a szervezők műsorra tűzték a Tini nindzsa teknőcök új moziváltozatát is. Ez a magasröptű képregényfilm négy – reneszánsz olasz festőkről elnevezett – mutáns teknősbéka kalandjairól szól, akik mentoruk, egy karatézó (naná, hogy szintén mutáns) patkány segítségével küzdenek a gonoszok ellen. Terry Gilliam, a hollywoodi fősodorba hol jobban, hol rosszabbul beilleszkedő volt rajzfilmes ezúttal befejezett egy alkotást – nagy szó, mert egy másiknak a forgatását megint félbehagyta –, a Tidelandet is megtekintheti, aki bejut rá.  Hasonlóképpen ügyes legyen, aki meg akarja tudni, mihez kezdett Jirí Menzel Bohumil Hrabal egyik legjobb regényével, az Őfelsége pincére voltam-mal (az Oscar-díjas filmrendezővel jövő heti számunkban interjút közlünk).

Ezek is érdekelhetnek