Iránytű

KultúraBorzák Tibor2007. 10. 26. péntek2007. 10. 26.
Iránytű

LEMEZ. Duettek. Dean Martin, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. Az ötvenes-hatvanas évek legendás szórakoztatói voltak ők. Nemcsak a filmvásznon remekeltek, hanem a lemezstúdiókban is. Rat Pack néven adtak ki közös albumokat, és persze külön-külön is sok dicsőséget szereztek maguknak. A karizmatikus Dean Martin természetéből fakadó sármjának, ugyanakkor szerény személyiségének köszönhette népszerűségét. Most összejött egy fantasztikus csapat, hogy a színész-énekes munkássága előtt tisztelegjen, többek között Robbie Williams, Joss Stone, Kevin Spacey, Charles Aznavour, Tiziano Ferro énekel duettet Dean Martinnal, persze csak a technika jóvoltából. De szinte fel sem tűnik a „csalás”, amúgy pedig a kiválasztott dalok annak idején is nagy slágerek voltak, gondoljunk csak a King Of The Road vagy az Arrivederci Roma kezdetű örökzöldekre. (EMI/Capitol)

SZÍNHÁZ. Kézimunka. Francia sikerdarab Budapesten! A 29 esztendős Jean-Claude Danaud Női kézimunka című vérbő komédiája 1977-ben kezdte hódítóútját. Nem véletlenül szereti a közönség az író fekete humorából táplálkozó, klasszikus helyzetkomikumokra és napjaink szélsőséges női karaktereire épülő művét, amely egyúttal groteszk szexparódia, de tartalmazza a francia politikai kabaré elemeit is. Pszichológiailag hiteles, politikailag aktuális. A Kettős Tükör Társulat produkciójaként, Varga Kata rendezésében színre vitt történet egy kicsi falu padján játszódik, három hölgy, Liba, Özvegy és Szent váltogatja egymást, bevásárlószatyraik titkokat őriznek, Libáéban például a póréhagyma alatt férje levágott feje fekszik… Nagyszerűek a színészi alakítások, az első pillanattól kezdve látszik, hogy Varga Kata, Erdeős Anna és Varga Szilvia szívügye a darab. A Női kézimunka a Thália Színház Új Stúdiójában október 29-én, november 12-én, 14-én és 18-án este fél nyolckor látható. A november 12-i előadás után a komédia írója is találkozik a közönséggel. (Képünkön Varga Kata a Szent szerepében.)

DVD. Oktató-képző. Tavaly nagy siker volt a Cifrapalota – Kisiskolások aranyalbuma című lemez, melyen a nebulók körében népszerű, ének-zene órákról is ismerős dalok sorakoztak szépen szóló gyerekkórusok előadásában. És most itt a folytatás, mégpedig DVD formájában. Huszonkét dal található rajta, az általános iskola alsó tagozatos tananyagából, többek között az Álomszuszék, Egy boszorka van, Cifra palota, Hopp Juliska, Három szabó legényke, Tavaszi szél. Valamennyi dalt színes animációval illusztráltak: amíg a kicsik és nagyok nézik a képsorokat, közben énekelhetnek, és a szöveget sem tévesztik el, mivel előttük peregnek a sorok. Ezzel a kiadvánnyal új kategória született, az oktató-képző DVD segítségével a gyerekek játszva tanulhatnak, fejleszthetik énekhangjukat, ritmusérzéküket és olvasáskészségüket. (Zeneker)

Ezek is érdekelhetnek