Anyanyelvi őrjárat

Névőrző alkotások

KultúraGrétsy László2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.
Anyanyelvi őrjárat

Néhány hónappal ezelőtt a budapesti Belváros utcáinak kábelfektetés miatti feldúlásából kiindulva különféle útburkolatok nevéről szóltam, köztük a makadám útburkolatról, amely McAdam skót mérnöknek, a zúzottkő-burkolat feltalálójának nevéből alakult ki s vált köznévvé. Már akkor eszembe villant, hogy egyszer jó lenne sort kerítenem más olyan anyagok, eszközök, találmányok számbavételére is, amelyek ugyanúgy elnevezésükben őrzik megalkotójuk, kigondolójuk nevét, mint a makadámút az említett mérnökét. Noha a terület sokkal gazdagabb annál, hogysem egyvégtében bejárhatnám, egy kis csokrot máris kötök az ide tartozó szavakból.
Bakelit. Arra ugyan nem tudok válaszolni, hogy ezt a szilárd, jól megmunkálható és préselhető műanyagot napjainkban is széles körben gyártják-e, de arra nagyon is jól emlékszem, hogy húsz-harminc évvel ezelőtt minden második használati tárgy (hamutartó, kilincs, csavarhúzónyél stb.) ebből készült. Továbbá azt is bizton állíthatom, hogy nevét egy Baekeland nevű flamand-belga vegyésznek köszönheti; meglétével neki állít emléket. Nálunk, magyaroknál egyébként a szó éppen 80 éve, 1928 óta él.
Bedekker. Újabban ritkul a használata, de azért ma is él a szó, a XX. század első felében pedig egészen általános volt. Részletes útikalauzt, útikönyvet jelent. Nevét Karl Baedecker lipcsei könyvkiadótól kapta azáltal, hogy ő hozott forgalomba először ilyen könyveket. Már jó ideje magyarosan, kiejtése szerint írjuk.
Dízelmotor, dízelesít. A második szó, az ige azt jelenti: ’dízelmotorral lát el’. A „névadó” Rudolf Diesel német mérnök, a kompresszióval működő belső égésű motor feltalálója. A róla elnevezett motor nevét a múlt század nyolcvanas éveiig még feltaláló nevének eredeti formájában írtuk (Diesel-motor, dieselesítés), de a széles körű használat hatására az 1984-ben megjelent s mindmáig hatályos akadémiai helyesírási szabályzat már a kiejtésnek megfelelő formát tekinti szabályosnak. És jól is teszi, hiszen ez a név már fogalom: önmagában, utótag nélkül is jelent olajat, motort, ilyen motorral ellátott gépkocsit.
Nekem még egy-két évvel ezelőtt is azt írta valaki, hogy szerinte tiszteletlenség az, ha Rudolf Diesel nevét a könnyebb kiejtés kedvéért vagy egyéb okból megváltoztatjuk. Megértem vélekedését, de én úgy érzem, fordítva áll a dolog. Éppen eredeti nevének köznevesülése a legnagyobb elismerés, amit egy alkotó ember kaphat. Nagy kár, hogy ezt jobbára csak az utókor értékeli, ő maga többnyire nem éri meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek