Töretlen könyveshagyomány

Ismét ünnepeljük a könyvet. Alig „faltuk fel” a tavaszi könyvfesztivál újdonságait, máris itt a nyár eleji kínálat. Az Ünnepi Könyvhetet hetvenkilencedik alkalommal rendezik meg.

KultúraPalágyi Edit2008. 06. 06. péntek2008. 06. 06.

Kép: Könyvhét a Vörösmarty téren. 2005.06.03. fotó : Pál Anna Viktória

Töretlen könyveshagyomány
Könyvhét a Vörösmarty téren. 2005.06.03. fotó : Pál Anna Viktória

A női olvasók a kortárs hazai irodalom legjobb mecénásai, s rájuk az idei Ünnepi Könyvhéten is számítanak. A nemzeti könyvkiadás ünnepén, június 5–9. között félezer újdonság közt válogathatnak az irodalombarátok, s köztük több mint 380 kötet magyar szerzők műve – tudtuk meg Zentai Péter Lászlótól. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke nem tart attól, hogy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál árnyékba borítaná a könyvhetet. Egész Európában nincs ugyanis példa ilyen hosszú, töretlen hagyományt ápoló könyves rendezvényre. Ezt az eseményt megtartották a második világháború alatt, a német megszállás idején éppúgy, mint 1945-ben, a szétlőtt Budapesten. Csupán egyszer maradt el, 1957-ben, jelezve a szolidaritást a bebörtönzött írókkal.
Az idei Ünnepi Könyvhétre egymillió látogatót jósol az MKKE elnöke: a fővároson kívül félszáz vidéki településen tartanak programokat, s mintegy 1200 dedikáláson állhatnak sorba az olvasók. Csak a pesti Vörösmarty téren 217 hazai és határon túli kiadó kínálja majd portékáját. Zentai Péter László személy szerint azt tervezi, legalább két tucat kiadványt hazavisz a sátrakból, legjobban azonban Závada Pál új kötetét várja, melyet Idegen testünk címmel adott ki a Magvető.

Ezek is érdekelhetnek