Iránytű

Könyv, lemez, folyóirat.

KultúraBorzák Tibor2008. 07. 25. péntek2008. 07. 25.
Iránytű

Könyv
Táj-kép
Értékeket felmutató albumot csak olyan ember tud alkotni, aki jól ismeri választott témáját, ajánlatunk esetében Jász-Nagykun-Szolnok megyét. A Nézni a tájat című, fekete-fehér képeskönyv szerzői, a fotográfus Csabai István és az író Jenei Gyula megyei lapos újságcsinálóként sokáig együtt járták szűkebb pátriájukat, így alaposan megismerték annak sajátos tájait, településeit, épületeit, az ott élő embereket, azok életkörülményeit, történeteit, gondolatvilágát. Minderről a szerzők most számot adnak közös albumukban, kistérségenként felsorakoztatva a megye valamennyi települését. Két fotó és egy írás – ez a tematika. A képek a múlt és a jelen hangulatait villantják fel, ezekhez igazodnak a szövegek történetekkel, személyes élményekkel és képzettársításokkal. (Szalay Könyvkiadó)

Lemez
Rock és líra
Négy év után jelentkezett új stúdiólemezzel Alanis Morissette kanadai énekesnő, akire már csak azért is büszkék lehetünk, mert anyai ágon magyar származású. Igencsak kacskaringós pályát futott be eddig, kezdeti próbálkozásai csekélyke sikerrel jártak, mígnem 1996-ban berobbant a popzene élvonalába, Jagged Little Pill című albumával új hangot hozott, nemcsak elementáris előadásmódjával, hanem őszinte szövegeivel is. Legfrissebb, Flavors of Entanglement című korongjával sem okoz csalódást. A kisasszony nem enged a színvonalból, rockosabb nótái éppúgy remekül sikerültek, mint lírai balladái. Többször végighallgatva az anyagot a tizenegy szám közül kiválogathatók a legjobbak, ami persze azt is jelenti, hogy a többi ki is maradhatott volna. Végül egy jó hír a rajongóknak: Alanis Morissette augusztus 13-án Budapesten, a Sziget Fesztivál nagyszínpadán lép fel. (Warner)

Folyóirat
Ráérő idő
A Kecskeméten szerkesztett szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóirat, a Forrás történetében még nem fordult elő, hogy egyetlen szerző írásai töltsék be egy lapszám oldalait, ezúttal éppen egy dupla számét. Időnként jelentkeznek ugyan tematikus kiadással, most viszont másról van szó. Molnár Csaba – aki különböző szellemi műhelyekben tevékenykedett és tevékenykedik alkotóként, szerkesztőként, hangépítőként – jeles írókat és gondolkodókat, köztük Jánossy Lajost, Kukorelly Endrét, Borbély Szilárdot, Szabados Györgyöt arról faggatta, hogy mit jelent nekik a „ráérő idő”, vagyis a szabad idő. Ez az interjúkban megkérdezettek legtöbbje számára tulajdonképpen életük megélésének módja, legalábbis így summázható röviden a témáról kialakult összkép.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek