Iránytű

Kultúra2008. 07. 11. péntek2008. 07. 11.
Iránytű

LEMEZ. Klezmermester. Közép-Európa egyik legtermékenyebb és legkülönlegesebb zeneszerzője Fegya, vagyis Jávori (Jakubovics) Ferenc. Kulcsszerepet játszik a klezmer zene népszerűsítésében, sikeresen becsempészi a tradicionális zsidó muzsikát a színpadra, baletteket, musicaleket színesít a fájdalmas dallamokkal. Zenekara, a tizenhét éve alapított Budapest Klezmer Band határainkon túl is ismert. Ezúttal csak reá vetül a reflektorfény, hiszen megjelent A Purimtól a Menyasszonytáncig című lemez, melyen legszebb művei csendülnek fel. Az első blokkban a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Klezmer Band közös produkciója szólal meg, majd jönnek a balettek, a Rómeó és Júlia Jeruzsálemben, a Purim, avagy a Sorsvetés, azt követően pedig a Menyasszonytánc című musical dalai. Befejezésül Fegya személyes ihletésű zongoradarabja varázsolja el a hallgatót. Nagy élmény a lemez, klezmercsoda a klezmer mesterétől.
(Sony/BMG)

KÖNYV. Hangszerritkaságok. Mandel Róbert klasszikus hangszerek készítőjeként, majd historikus zenészként vált ismertté. Élete szinte teljes mértékig öszszeforrt a muzsikával, illetve a hangszerekkel. Mára komoly „professzora” lett a témának. Szerencsére tudását másokkal is megosztja, most például egy szépséges albumban. Magyar népi hangszerek című könyvével hiányt pótol, hiszen nemcsak nálunk, hanem a nagyvilágban is kevés kiadvány foglalkozik a hangszerekkel. Mandel Róbert páratlan képanyag segítségével sorra veszi és bemutatja a Kárpát-medencében használatos instrumentumokat. Nem „tanáros” szövegeket ír, hanem élvezetesen, érdekesen mesél, hasznos, értelmes idézetekkel vezeti el az olvasót közeli vagy távoli korok hangszereihez.

További ajánlatunk:
Gálvölgyi János: Harmadik félidő – karcolatok (Kossuth)
Elmore Leonard: Glanc – meghökkentő krimi (Krimiklub.hu)
Polgár László: Nevelhetsz zsenit… (Kossuth)

FESZTIVÁL. Visegrádi palotajátékok. Az Úr 2008. esztendejében, július havának második hetében, 11–12–13. napján fényes ünnepség veszi kezdetét a visegrádi királyi palotában. Úgy, mint 1335-ben, a magyarok királya, Károly vendégül látja a csehek királyát és ennek fiát, a morva őrgrófot, a lengyelek királyát, bajvívó vitézeiket és díszes kíséretüket. Mint azt a heroldok már jó előre kihirdették, a lovagi tornán a legnemesebb, legvitézebb bajvívók vesznek részt, melyre a magyarok vitéz és bölcs királya, Károly és gyönyörű városa, Visegrád szeretettel vár minden érdeklődőt. Ezenkívül íjász- és labdajátékverseny, lovagi hétpróba és királyi borudvar, fáklyás felvonulás és reneszánsz lakoma csábítja a nagyérdeműt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek