Iránytű

Könyv, kiállítás, koncert

KultúraBorzák Tibor2008. 08. 22. péntek2008. 08. 22.
Iránytű

KÖNYV. Kepes. Sosem gondoltam volna, hogy Kepes András valaha is sport témájú könyvvel rukkol elő. Most megtette: Matt a férfiaknak című kötetében világhírű sakkozónkról, Polgár Juditról vázolt fel portrét, ami persze jóval több annál. Egy nem mindennapi karriert követhetünk végig lépésről lépésre, miközben a történetből ezer és ezer továbbgondolásra érdekes részletkérdés bújik elő. Felvetődik például, neveljünk-e zsenit a gyerekünkből, érdemes-e iskolába járatni, beleszóljunk-e az életébe. Aztán a szerző csavarint a mondandóján: tehetségesebbek-e, okosabbak-e a férfiak a nőknél, elérhet-e világraszóló eredményeket egy anya, a család vagy a siker fontosabb-e számára. Ezek a témák jóval túlmutatnak a sakkon, azt is megkockáztatom, sokunkat foglalkoztatnak. Az persze nem mindegy, milyen stílusban és milyen mélyen tárja fel a válaszokat a szerző. Kepesben bízhatunk, élvezetesen ír, mindazonáltal érdemes figyelni konklúzióira is. Attól még, hogy kiruccan a sport világába, nem sportkönyvet írt – szerencsére. (Alexandra)

KIÁLLÍTÁS. FormaTúra. Már a budapesti Iparművészeti Múzeumban is nagy sikert aratott az elmúlt öt év magyar formatervezési díjas alkotásaiból rendezett tárlat. A termék-, vizuális kommunikáció, terv- és diákmunka kategóriák legjobbjai Sopron, Győr és Debrecen után most Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdió kiállítótermében is megtekinthetők augusztus végéig. Nem kétséges, hogy a design, a kreatív forma mindennapi életünk és kultúránk nélkülözhetetlen részévé vált, a tudomány, a gazdaság, a technikai fejlődés mozgatórugója is egyben. Szélesebb körben való népszerűsítése érdekében azonban még sokat kell tenni, s a FormaTúra elnevezésű vándorkiállítás rendezői éppen ezt a célt szolgálják. Persze nemcsak tájékoztatni szeretnének, hanem a szellemi innováció segítségével, egy-egy sikeres termék gyártásának vagy szolgáltatás működtetésének megvalósítható lehetőségével felrázni az adott térség gazdaságát. Erre abban a városban, ahová a Mercedes-gyár települ, mostantól nagyon oda kell figyelni.

KONCERT. Boban és Marko. Nem is gondolnánk, hogy Boban Markovics bandája már több mint negyedszázados múltra tekint vissza. Kezdetben szerbiai fúvósfesztiválokon diadalmaskodtak, aztán jöttek a Kusturica-filmekhez írott zenék, majd határaikon túlra is elhallatszott vérbő muzsikájuk hangja. Európai sikereik közül a magyarországit emlegetik fel legszívesebben, mivel itt érzik igazán otthon magukat. Valóságos rajongótáboruk van már, koncertjeik telt házak előtt zajlanak. Időközben Boban fia, Marko is felnőtt. Tehetsége eddig sem volt vitatható, mára azonban hangszerbeli tudása, improvizatív készsége a zenekar meghatározó figurájává emelte. És apja rábízta a banda vezetését is. A Boban & Marko Markovics Orkestar idei nyári koncertjei során Budapestre is ellátogat, augusztus 27-én, este nyolckor lépnek fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Sztárvendégük Palya Bea énekesnő lesz, akivel másfél évvel ezelőtt már bemutattak egy közös műsort, és nagy sikert arattak vele. Nyilván most sem lesz ez másként...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek