Üzletember daloskönyve

Szép magyar ének címmel daloskönyvet jelentetett meg Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, aki a kötet bemutatóján maga tette föl az önként adódó kérdést: mit keres egy üzletember a népdalok, népénekek, egyházi énekek világában? S mindjárt válasszal is szolgált a felvetésre.

KultúraValló László2009. 04. 06. hétfő2009. 04. 06.
Üzletember daloskönyve

 „Énekelni, ha szeretsz, nagyon boldog lehetsz, mert az ének égi jó” – idézte bevezetőjében Béres József Luther Mártont, a nagy reformátort. Majd így folytatta:

– Magam is így vélekedem, mert én is nagyon szerek énekelni. Ezért is született meg a daloskönyv, meg azért, mert hajt belülről valami, hogy másokkal is megosszam az éneklés örömét. Bizonyos vagyok abban, hogy mi, magyarok ebből az égi jóból, amit az éneklés jelent, többet is kaptunk más népeknél a gyönyörűséges népdalainkon, archaikus népi imáinkon és egyházi énekeinken át. Mert gazdagságában kimeríthetetlen, kifejezésmódjában mélységes, lelkiségében szépséges a mi dalos örökségünk.

De van egy másik ok is, ami ennek a Szép magyar ének megjelentetésére sarkallta a szerzőt. Erről így vall Béres József:

– Milyen szomorú, hogy mai modern világunk nem ismeri a népdalok, népénekek valódi értékét, nem ismerik elegen énekeinket, és még kevesebben élnek velük. Lassacskán elfelejtődnek a jól ismert dallamok, kikopott az együtt éneklés vidám szokása. Ünnepeinken, köszöntőinkben legföljebb bugyuta slágerdallamokra futja, s még jó, ha magyar nyelven. Ezért gyűjtöttem hát össze a számomra kedves dalokat, hogy megismerkedhessenek velük sokan, a kották alapján könnyen megtanulhassák, vagy ha tudják, akkor biztatást kapjanak a könyvből arra, hogy minél többen és minél többször énekeljék.

Kettintson bármelyik fotóra és megnyílik képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek