Az elnök felesége beleszól

A Corvina Kiadó gondozásában jelent meg Kati Marton könyve, az „Amikor az elnök felesége beleszól a történelembe”. Az amerikai elnökfeleségek életéről kérdeztük az írónőt.

KultúraGyöre Gabriella2009. 06. 23. kedd2009. 06. 23.
Az elnök felesége beleszól

Könyvében az elnököket és elnökfeleségeket együtt mutatja meg. Miért érezte fontosnak, hogy az elnöki párokról közös portrét fessen?
– Számos könyv van az amerikai elnökökről, s majdnem ugyanannyi az amerikai first ladykről. Amerikában komoly szerepe van a first ladynek: Eleanor Roosevelt például óriási szerepet játszott a 12 Roosevelt-év alatt, ő inspirálta a férjét arra, hogy az amerikai feketék emberi jogait rögzítse, melynek egyik csúcspontja a mostani választás eredménye. Az amerikai történelemben az elnökséggel mindig két embert társítanak: az elnököt és a feleségét. Más országokban nem tanulnak az elnökfeleségekről – nálunk igen.
Csaknem négyszáz interjút készítettem, köztük az összes élő elnöki párral is. Éreztem, mekkora az előnye egy olyan elnöknek, akinek erős, intelligens, bátor partnere van, aki mer őszinte maradni. A könyv végül szórakoztató olvasmánnyá vált, de egyetemi jegyzetként is használják.

A magyar kötetben már az új elnöki párról, Barack és Michelle Obamáról is olvashatunk.
– Barack Obama megválasztása hatalmas esemény – végre, 250 év után van egy fekete házaspár a Fehér Házban! Michelle Obama nem akar magának akkora szerepet, mint Hillary Clinton, nem az egyenértékű politikai karrier az ambíciója. Nagy dolog, hogy a chicagói körülményei dacára a Harvardra és a Princetonra járt, de most anya és feleség – ezt is várjuk el tőle. Ugyanakkor ők egy nagyon modern pár, nincs a kapcsolatukban formalitás, tükrözik a modern kor viszonyrendszerét – s a tapasztalataim azt mutatják, hogy azok az elnöki párok voltak igazán sikeresek, akik maguk is kifejezték azt a társadalmi hangulatot, amelyben éltek.

A kötet előszavában úgy fogalmaz, hogy a hatalom, a szerelem és a házasság keresztútján álló párokról lesz szó mindenképp különbözik a házasság és a szerelem a politika világában?
– A könyvben górcső alá vett kapcsolatok igazi házasságok, melyek szerelemmel indulnak - a kérdés az, hogyan lehet az életben két ekkora ambíciót összeegyeztetni. Mert ha nincs meg mind a két emberben százszázaléknyi ambíció, akkor nem sikerül a Fehér Házba érni. Próbálom emberként ábrázolni ezeket a politikai szereplőket, mert gyakran csak kétdimenziós ábrázolásokat kaptunk róluk eddig. Láttam, mennyivel komplikáltabbak és érdekesebbek, mint amilyeneknek a médián keresztül láthattuk őket, amelynek a mélyebb összefüggésekre nem marad ideje. Szerintem a könyvemben még szimpatikusabbak is – próbálnak nagyon jól szerepelni a nép előtt. Tudom, hogy Magyarországon nagyon cinikusak az emberek, ha a politika kerül szóba, de a nők a Fehér Házban nagyon pozitív szerepet játszottak eddig.

Az első pár, Edith és Woodrow Wilson esetében azt írja, a szerelem hátrányára volt a politikai karriernek…
– Woodrow Wilson esete arra lecke, hogy ne keverjük a lázas szerelmet az elnökség kérdései közé. Amerika népe azt akarja, hogy ő legyen a fő helyen az elnöki pár életében, ne pedig egymás. Jobb, ha ezek a házasságok már kidolgozták a komplikált ügyeiket, mire a Fehér Házba kerülnek.

Mennyire befolyásolta a könyve megírásában az, hogy férje, Richard Holbrook révén ön is közelről láthatta a politika működésmódját?
– Ha nem ő a férjem, talán nem ilyen szempontból írom meg ezt a könyvet. Rajta keresztül jobban megismerhettem ezeket az embereket, s látom, mennyit próbálkoznak, mennyire igyekeznek megfelelni a szerepüknek.

Min dolgozik most?
– Most fejeztem be a hetedik könyvemet, A nép ellenségei a címe: memoárban dolgoztam fel a szüleim ÁVO-dossziéját. Az AP és a UPI tudósítóiként az utolsó független újságírók voltak a vasfüggöny mögött, 1955-ig ők adták az összes hírt a Nyugatnak. Hatéves koromban letartóztatták, és kémkedésért ítélték el őket. A forradalom előtt amnesztiát kaptak, visszatértek munkájukhoz, tudósítottak a forradalomról. 1957-ben Bécsben telepedtünk le, s megnyerték az összes amerikai sajtódíjat –  a díjakért mentünk, s végül ott is ragadt a család.

Forrás: Itthon magazin

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek