Eljöttek a Holt-tengeri tekercsek!

Egyes darabok még soha nem hagyták el a Jeruzsálemi Izrael Múzeum falait. Most viszont megtörték a hagyományt, s nálunk is bemutatják a féltve őrzött kincseket. Az egyedülálló kiállítás a Szépművészeti Múzeumban tekinthető meg.

KultúraHardi Judit2009. 06. 29. hétfő2009. 06. 29.
Eljöttek a Holt-tengeri tekercsek!

A kiállított tárgyak segítségével jobban megismerhetjük Izraelt, ezt a különleges országot, világvallások bölcsőjét, Kelet és Nyugat metszéspontját, ahol a szakralitás szinte tapintható. A legfiatalabb és a legöregebb műkincs között kilencezer évnyi az időbeli távolság. Mégis, készülhetett valami akár 2005-ben, vagy éppen az újkőkorban – ha jól figyelünk, észrevehetjük, mennyire összetartoznak.

Gerhes Gábor kisfilmje segítségével rögtön a kiállítás elején ízelítőt kapunk a különleges hangulatból. A kiállítás időrendben tárja elénk műkincseit, kezdve a legrégebbi tárggyal, egy mészkőből készült újkőkori maszkkal. Az értékes műtárgyra a júdeai sivatagban bukkantak, valószínűleg vallási szertartások, varázslások elengedhetetlen eszköze volt. De látható itt ember nagyságú szarkofág is, mely híven tükrözi az egyiptomi kultúra rendkívüli hatását.

A Szépművészeti Múzeumban látható kiállítás legizgalmasabb és leghíresebb darabja – melyre az Izrael Múzeum a legbüszkébb, mint ahogy azt James S. Snyder főigazgató is vallja – a kétezer éves Holt-tengeri tekercsek egyik 40 centiméter hosszú darabja. Tovább haladva az időben és a kiállított tárgyak között, láthatunk egy 550 selyemlapot tartalmazó aranyozott Koránt a XVII. századból; a Tórához tartozó szent kegytárgyakat; áldásmondó kelyhet; nem hétköznapi díszítettségű fűszertartókat; a torinói lepelről készült fényképeket. Hogy újkori képzőművészetből se legyen hiány, a kiállított tárgyak között van Rodin-szobor, Rembrant, Poussin, Chagall festménye is. A modern kor képviseletében pedig Rothko, Serrano, Richter, Anthony Gormley alkotásai szemlélhetőek meg.

A szeptember 6-áig megtekinthető tárlat célja, hogy a látogató a mintegy félszáz kiállított műkincs segítségével jobban megértse e térség sokszínűségét, szakralitását, spirituális erejét. Nem szabad, nem érdemes kihagyni!

Ezek is érdekelhetnek