Feltárul az iszlám

A világ leggyorsabban terjedő vallását még ma is számtalan rejtély és előítélet lengi körül. Vajon milyen az igazi iszlám? Radikális, kirekesztő vagy békés és toleráns? Az iszlám nép és vallás című könyv megkísérli feltárni az iszlám igazi természetét.

KultúraRomvári Orsolya2009. 06. 24. szerda2009. 06. 24.
Feltárul az iszlám

Az iszlám sokak számára még ma is rejtély. Pedig a Föld országainak harmadában a lakosságnak több mint a fele muzulmán, ami 1,3 milliárd muszlinhívőt jelent világszerte. Az iszlám, fokozódó térhódításának következtében – a világ leggyorsabban terjedő vallásáról van szó! – egyes becslések szerint 2015-re a Föld legnagyobb vallása lesz.

A nyugati világban két, egymással ellentétes megítélése létezik az iszlámnak. Az egyik vérszomjas, fanatikus dogmaként, a másik a béke vallásának festi le. Bernard Lewis, a Prinstone Egyetem közel-keleti tanulmányok professzora szerint mindkét kép erősen túloz. A híres iszlámszakértő az „Iszlám – nép és vallás” című könyvében igyekszik közelebb hozni a muszlin világot, megvilágítani másságukat, markánsan eltérő kultúrájukat. A könyv főként azok számára kínál információkban gazdag összefoglalót, akik szeretnék megérteni az iszlám népek és vallás legfontosabb jellegzetességeit, hagyományait, mindennapi életét, viselkedését, humorát, öltözködési szokásait.

A Magyar Külügyi Intézetben tartott könyvbemutatón kiemelték, hogy a nyugati gondolkodás számára nehéz annak tekinteni az iszlámot, ami: nem csupán vallás, hanem gondolkodásmód, értékrendszer, életmód, politikai és gazdasági rendszer is egyúttal. Gyökerei bizonyos értelemben a kereszténység és a zsidó vallás forrásaihoz nyúlnak vissza. A Koránban például számos, az Ó- és Újszövetségből ismert alak – Dávid, Mózes, és Jézus – is felbukkan, akikre mint Mohamed próféta elődjei tekintenek. Ugyanakkor az iszlám esetében nem történt meg az, ami a keresztény és zsidó vallással igen: az állam és az egyház szétválása. Ennek okait a kezdeti történések egymástól ellentétes körülményeiben látják a szakértők. Jézust megfeszítették, követői pedig évszázadokon keresztül üldöztetve voltak. Ezzel szemben Mohamed nem vált mártírrá, ellenségeit végezték ki, ő maga pedig megalapította az iszlám államot. Ezzel pedig a vallás és a politika – a kormányzatot, a törvényt, illetve az identitást és lojalitást is érintően – olyan mértékű összefonódása jött létre, aminek a keresztény és zsidó egyház- és vallástörténelemben nincs megfelelője.

Az iszlám nép és vallás ebbe, a számunkra ismeretlen világba kalauzol bennünket. Olyan kérdésekre is választ keresve, hogy miért gátolja az iszlám a gazdasági fejlődést, mi okozta a radikális iszlám kialakulását, milyen megoldandó feladatok elé állítja a nyugatot a muszlin hit térhódítása?

Ezek is érdekelhetnek