Ki ez a rejtélyes művész?

Ki ne ismerné a Nemzetőr című festményt? De gondolkoztunk-e már rajta, hogy ki is ő? Személye majdnem olyan rejtélyes, mint alkotójáé. E titkokról lebbenti fel a fátylat a Magyar Nemzeti Galéria Borsos József festő- és fotóművész életét, életművét bemutató kiállítása.

KultúraHardi Judit2009. 06. 18. csütörtök2009. 06. 18.
Ki ez a rejtélyes művész?

A XIX. század egyik legtehetségesebb magyar alkotója Borsos József (1821–1883) – mégis keveset tudunk róla. Szinte végigélte a századot, már 16-17 éves korában elismert, kitűnő festők képeit másolta – oly nagy művészi tehetséggel, hogy észre se vesszük a különbséget. 1840-ben beiratkozott a bécsi Akadémiára, s az osztrák fővárosban élt még két évtizedig. Gazdag mecénásai voltak, képei nagy népszerűségnek örvendtek: az ötvenes években, karrierje csúcsán még a császár is vásárolt tőle egy csendéletet.

Művészete a XVII. századi rokokót idézi: képein csak úgy csillognak a pompás ruhák, szinte tapintható a söröskorsó vésett mintája, az arcok pedig oly kifejezők, hogy már nincs is szükség képcímekre. Amellett, hogy nagy népszerűségnek örvendett, sokan kritizálták: képeit: felszínesnek és erkölcstelennek tartották, hiszen nőalakjait gyakran kevés ruha fedi, mozdulataikból sugárzik az erotika. Mikor hazatért, az elsők között próbálkozott az új művészettel: a fotózással. Közkedveltté lett: arisztokraták látogatták műhelyét, Liszt Ferenc, Zichy Mihály, arisztokraták és még sok más magyar előkelőség látogatta meg a műhelyét.

Életművéből nem sok maradt az utókorra: festményei közül sok elveszett, 44 ezer fotófelvételéből pedig csupán háromezer maradt meg. Életéről sem tudunk sokat, döntéseinek hátteréről is csak találgatni lehet. A kiállítás elején a látogató megtekintheti a művészről fennmaradt dokumentumokat, sajtóanyagokat. Mivel festett önarcképe nem maradt fenn, ezért a tárlaton barátai készítette arcképeket mutatnak be. A kiállított képek között vannak Borsos ifjúkorában készített másolatai is: szívesen festette meg ugyanazt a témát, amit a kortársai. Ilyen például a Kis festő, vagy a Barabás Miklós által is megfestett a Galambos lány című kép. A kor nagy alakjai közül sokan álltak neki modellt mind a festőállvány, mind a fényképezőgép előtt.

Borsos képeit nézegetve talán választ kapunk azokra a kérdésekre, melyeket életrajzi adataiból csak sejthetünk. Mely fontos személyekkel állt kapcsolatban? Melyik politikai irányzathoz húzta a szíve? Hogyan ábrázolta a korabeli művésztársak életét? Miről beszélgetnek a lányok bál után olyan izgatottan? S végül: ki a Nemzetőr, a haza hű védelmezője?

A kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria C épületében, június 19-től október 25-ig várja látogatóit.

Bármelyik fotóra kattintva megnyílik Borsos József alkotásaiból összeállított képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek