Templom a templomban

Kis fatemplomot kerestek és másfél ezer éves kőtemplom alapjaira találták a máriapócsi bazilika felújítása során a régészek.

KultúraBalogh Géza2009. 06. 21. vasárnap2009. 06. 21.
Templom a templomban

A híres búcsújáróhely, a máriapócsi kegytemplom csendjét jó ideje munkagépek zaja veri fel: nagy lendülettel folyik a bazilika felújítása. Az európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során megerősítik a tető- és toronyszerkezetet, megújul az elektromos hálózat, továbbá új fűtési rendszert is kiépítenek.

Ezzel párhuzamosan a nyíregyházi múzeum szakemberei régészeti kutatást is végeznek a régi templom alapjainak és a körülötte feltételezett temető maradványainak feltárására. Az 1756-ban épült mai templom előtt egy kis fatemplomban imádkoztak a hívek, a Szűz Máriát ábrázoló ikon csodás könnyezése is ott történt. A régészek abban reménykedtek, hogy rábukkannak a nyomaira, de ez nem sikerült. A padlózat felszedése közben viszont csontokat találtak, melyek a régészek szerint jóval korábbiak, mint maga a templom, így valószínűleg a falu régi temetőjének egy darabját is meglelték. A régészeti feltárások befejeztével a megmozgatott csontokat gyászmise keretében visszatemetik a földbe,

A felújításokkal várhatóan a következő év őszére végeznek az építők. A kegyképet addig a hajdúdorogi székesegyházban őrzik.

S egy gazi szenzáció: megtalálták egy, a mainál sokkal régebbi templom alapjait. Az első feltételezések szerint Árpád-kori templom nyomaira bukkantak, de a részletesebb vizsgálatok alapján még annál is öregebb, valamikor az V. század táján épülhetett. De hogy kik építették és használták, ma még rejtély. Abban az időben a Kárpát-medencében a hunok éltek – ám az ő vallási szokásaikról alig tudunk valamit. A most megtalált templom talán segít, hogy tisztábban lássunk.

Ezek is érdekelhetnek