Új kultúrközpont épül Nyíregyházán

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően új kulturális központ épül Nyíregyházán. Ezzel párhuzamosan Szabolcs megye régi művelődési központja kívül-belül is megújul.

KultúraBalogh Géza2009. 06. 21. vasárnap2009. 06. 21.
Új kultúrközpont épül Nyíregyházán

Nyíregyháza jelképe már vagy huszonöt éve a megyei művelődési központ. A Kossuth-díjas Bán Ferenc által tervezett, leginkább óriás hídra emlékeztető épület azonban az utóbbi időkben meglehetősen lepusztult állapotba került, már-már a lebontását latolgatták. Nemrég azonban a város egy pályázaton 1,7 milliárd forintot nyert egy új multifunkcionális központ építésére, amit megtoldva a saját erővel mód nyílik a régi épület megmentésére is.

Az új kulturális központ a régi szomszédságában épül majd meg. Háromezer négyzetméterén helye lesz színháznak, hangversenynek, konferenciáknak, de bálok, szalagavatók is rendezhetők benne. Az új építésével egyidejűleg a régi épület is 800 négyzetméterrel bővül, s gépészetileg is felújítják. A két kulturális létesítményt különleges járda köti majd össze, ezzel is jelezve, hogy funkcionálisan és szervezetileg is összetartoznak.

Az új épület kivitelezése jövő ősszel kezdődhet, s 2011 tavaszára készülhet el, míg a mostani művelődési otthon felújítása a jövő év végére fejeződhet be. Az úgynevezett Agora-programban sort kerítenek a városhoz tartozó Manda-bokor kultúrházának felújítására is. Erre negyvenkét millió áll a rendelkezésre. A támogatásnak köszönhetően itt integrált közösségi szolgáltató tér jön létre, ahol többek között könyvtár, internetezési lehetőség és gyerektanodai foglalkoztatások várják majd az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetnek