Vadakra vagyunk büszkék!

Kivételes büszkeség töltheti el a magyar festészet rajongóit: hatalmas sikerrel zárult a Magyar Vadak Nagybányától Párizsig, 1904–1914 című kiállítás francia körútja. Az egy év alatt három helyszínen is bemutatott gyűjteményt 130 ezren tekintették meg.

KultúraHardi Judit2009. 06. 30. kedd2009. 06. 30.
Vadakra vagyunk büszkék!

De kik is ezek a különös elnevezésű művészek? A francia „fauve” kifejezés megfelelője a „vadak” – a szó eredete Louis Vauxcelles francia kritikushoz fűződik, aki 1905-ös kiállításuk idején vadakként jellemezte a modern festészet képviselőit. Az 1900-as évek elején kezdődő irányzat résztvevőire nagy hatással volt Vincent van Gogh, Henri-Edmond Cross, Georges Seurat, Paul Signac és Paul Gauguin művészete. A múlt kultúrája ellen lázadva, legfőbb irányelvük a színek intenzív kifejezése volt. Sohasem keverték a színeket, s durva, vastag ecsetvonásokkal fejezték ki az érzékelt világot – úgy, ahogyan ők látták. A francia fauvisták vezéregyénisége pedig Matisse, aki a színeket és vonalakat ritmikusan helyezte el, így teremtve nyugalmat és harmóniát a képben.

A fauvizmus magyar képviselői nem tömörültek csoportba, céljuk a legújabb francia irányzat megismerése és követése volt. A teljesség igénye nélkül a legnagyobb magyar vadak: Czóbel Béla, Berény Róbert, Tihanyi Lajos:műveik ebben a sorrendben láthatók képeinken –, Bornemisza Géza, Galimberti Sándor, Perlrott-Csaba Vilmos, Ziffer Sándor.

A kiállítás először itthon – 2006 márciusától júliusig. – kápráztatta el a közönséget, a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlat legjobbjait közösen válogatták ki a francia és a magyar szervezők, s indították útjára 2008-ban, hogy június 21-én megnyílhasson az első tárlat Céret városában. Noha a kisváros alig 8000 lelket számlál, 60 ezren nézték meg a kiállítást! Itt és Le Cateau-Cambrésis-ben, a tárlat második színhelyén, Martisse szülővárosában – ahol 2008. október 25. és 2009. február 22. között állomásoztak a magyar fauve-ok – csak magyar képeket állítottak ki. Nem úgy Dijonban, a bemutatósorozat harmadik színhelyén, ahol a magyar művészek mellett helyet kaptak francia kollégáik is. Így, egymás mellé állítva a két ország alkotóit, vesszük csak észre, mennyire tehetségesek hazánkfiai.

A szenzációs tárlat tehát az idén, június 15-én zárta kapuit, a történet azonban még nem ér véget. A magyar szervezők már most újabb kiállítás tervein dolgoznak, amelynek témája a Nyolcak művészcsoport munkássága.

A bemutató anyagából francia nyelven katalógus is megjelent az Adam Biro Kiadó segítségével (amelynek tulajdonosa a magyar származású Bíró Ádám). A kötet hatalmas népszerűségnek örvend, már a második kiadáson dolgoznak.

Ezek is érdekelhetnek