Darwin és a világhír

Százötven évvel a Fajok eredete című kötet megjelenése után az emberek kevéssel több mint a fele tartja tudományosan megalapozottnak az evolúció-elméletet. A természetes szelekció tézisét az oroszok, az amerikaiak, az egyiptomiak és a dél-afrikaiak fogadják el a legkevésbé.

KultúraSzabad Föld Online2009. 07. 12. vasárnap2009. 07. 12.
Darwin és a világhír

Charles Darwin ismertségét és az evolúcióelmélet elfogadottságát az angol természettudós születésének 200. és A fajok eredete című műve megjelenésének 150. évfordulója alkalmából vizsgálta a British Council (Nagy-Britannia kulturális intézete).

A tíz országban több mint tízezer embert megkérdezésével készült kutatás szerint az emberek átlagosan hetven százaléka hallott már Darwinról és evolúciós elméletéről. Darwin ismertsége az orosz válaszadók körében volt a legmagasabb, ott a megkérdezettek 93 százaléka hallott már az angol természettudósról. Egyiptomban és Dél-Afrikában ismerik a legkevesebben az evolúció szülőatyját: az arab országban a válaszadók 38, az afrikai államban a megkérdezettek 27 százalékának fogalma sincs, ki az a Charles Darwin.

Az evolúcióelmélettel kapcsolatos ismereteikről az amerikai és a brit megkérdezettek nyilatkoztak a legmagabiztosabban . Az előbbiek 84, az utóbbiak 80 százaléka állította, hogy nagyjából érti a Darwin elméletét.

Tízből hat országban a többség – összességében a válaszadók 54 százaléka – úgy véli, hogy elegendő tudományos bizonyíték támasztja alá az evolúcióelmélet helyességét. Csupán Oroszországban, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Egyiptomban kerültek többségbe a szkeptikusok. Az orosz válaszadóknak 48, az amerikaiaknak 42, a dél-afrikaiaknak 41, az egyiptomiaknak pedig alig 25 százaléka véli csak úgy, hogy a tudományos eredmények igazolták a darwini elképzelést.

Ugyanakkor az amerikaiak és a dél-afrikaiak, sőt az indiaiak jelentős része – mintegy 43 százaléka – úgy véli, hogy a földi élet, beleértve az embert, mindig is a jelenleg ismert formájában létezett. A többi ország lakóinak többsége elfogadja azt az elméletet, hogy bolygónk élőlényei – akár Isten munkájának eredményeként, akár a természetes kiválasztódás hatására – mindenképpen fejlődtek az elmúlt évezredekben.

Érdekes adalék, hogy a megkérdezettek többsége szerint Isten létezése és az evolúcióelmélet nem zárja ki egymást. Leginkább az indiaiak tudják összehangolni a vallási tanokat az evolúció elméletével: 85 százalékuk úgy véli, lehetséges egyszerre hinni Istenben és elfogadni a természetes kiválasztódás elméletét. Az állítással a mexikói és argentin válaszadók közel kétharmada, a dél-afrikai és brit megkérdezettek 54 százaléka, az oroszok és az amerikaiak 53 százaléka értett egyet. Kevésbé hajlanak viszont az istenhit és az evolúció összeegyeztethetősége felé az egyiptomi, spanyol és kínai válaszadók. Az egyiptomiaknak és spanyoloknak kevesebb, mint a fele, a kínaiaknak csak 39 százaléka érzi úgy, hogy a vallásos meggyőződés nem zárja ki az evolúcióelmélet elfogadását.

Forrás: ELTE- TáTK

Ezek is érdekelhetnek