Egri csillagok és vitézi próbák augusztusban

Ostrom alatt az egri vár – igaz, ezúttal az Egri csillagok musical közönsége élvezheti a viadalt. Program kavalkád Dobó városában 2009. július 30.-tól kezdődően.

KultúraPalágyi Edit2009. 07. 30. csütörtök2009. 07. 30.
Egri csillagok és vitézi próbák augusztusban

Július utolsó hétvégéjén, sőt az azt követő napokban is benépesül az egri vár. Az Egri csillagok című történelmi musical július 30-tól augusztus 1-jéig a Gárdonyi regényében leírt ostromot idézi meg, stílszerűen az 1552-es ostrom helyszínén.

Augusztus 8-9-én a történelmi és katonai hagyományőrző csapatok minősítő fesztiválja zajlik majd az öles falak között. Nem csupán a résztvevők számára jelent majd látványosságot a Civil csillagok nevezetű esemény: délelőtt tízkor mindkét nap jelmezes felvonulás indul a várba, ahol aztán mustrán mutatják be a csapatokat, majd a délután a vitézi próbáké. A vetélkedésben a hagyományőrzők azt is megmutathatják, hogy a szellemük is pallérozott. Nemcsak a versengők próbálhatják ki az íjászatot vagy épp a hajítófegyvereket, hanem a közönség is. A várban nézelődőket időutazásra hívják, ugyanis életképeket mutatnak nekik az erődítmény történetéből.

Ebben a szezonban új, formabontó programot is kínál a végvár: a Vármoziban 3D-s filmet láthatnak az érdeklődők, melyben izgalmasan elevenedik meg Eger középkori históriája. Az alkotók fiatal helybeliek, az Egon és Dönci című animációs film készítői.

Az Egri csillagok, Várkonyi Mátyás és Béres Attila musicalje után augusztusban is tovább sorjáznak az Agria Nyári Játékok eseményei. A nosztalgiázók augusztus 12-én a Mindhalálig Beatles című összeállítást láthatják a Líceum udvarán, 14-én pedig kortárs táncrituáléra invitálják a közönséget. A polgárpukkasztó orgonavirtuóz, Varnus Xavér augusztus 15-én lép az egriek elé, egy hétre rá pedig nemzetközi néptánctalálkozó kezdődik Dobó városában. A nyarat végül Zséda búcsúztatja, aki Augusztus 28-án koncertezik a barokk városban.

Eger annyi látványosságot tartogat, hogy még az évtizedek óta ott lakóknak is okozhat meglepetést. Erre gondolva hirdette meg az Egri Lokálpatrióta Egylet a helybelieknek szánt séták sorozatát. A kíváncsiak keddenként délután fél hatkor találkoznak a Líceum előtt. Egyszer a középkori várost övező kőfal rejtelmeibe vezette be a kíváncsi résztvevőket a vármúzeum régésze, másszor Gárdonyi sírjához zarándokoltak a sétálók. Augusztusban még akad két kedd délután: 4-én a Telekessy Patika muzeális tárgyait nézhetik meg, 11-én pedig a híres Grőber temetőben barangolhatnak a helytörténet szerelmesei.

Ezek is érdekelhetnek