Millió, millió, millió virágszál Debrecenben

Már lázban ég Debrecen: az egész város készül a jubileumi, 40. virágkarneválra. Bár a színpompás fesztiválig, augusztus 20-áig még várni kell, az előkészületek már elkezdődtek, melyekről a minap tartottak sajtótájékoztatót a fővárosban. Meglepetés az idén is bőven lesz!

KultúraBalogh Mária2009. 07. 13. hétfő2009. 07. 13.
Millió, millió, millió virágszál Debrecenben

A korábbi években Debrecen lélekszáma a duplájára duzzadt a nemzetközi hírű karnevál idején, vagyis 400-450 ezren élvezhették a változatos kulturális programokat, a felvonuló virágkocsikat, a hazai és külföldi modern- és néptánc, valamint folklórműsorokat. Az idei  virágkocsi kompozíciókból már Budapesten és Balatonfüreden is ízelítőt kapnak az érdeklődők.

Halász János, a kultúráért felelős debreceni alpolgármester elmondta: a cívisvárosban már az 1900-as évek elején is voltak virágos felvonulások. A sajtó 1966-ban adott hírt először arról, hogy augusztus 20-án rendezik meg az első Virágkarnevált, az „alkotmány ünnepének tiszteletére”. Az első, igazi virággal díszített kocsik 1968-ban gurultak végig a főutcán, a magas költségek miatt azonban nem volt rá lehetőség, hogy a város minden évben virágba boruljon. Ám a kilencvenes évektől az érdeklődők már évről évre örvendezhettek a színpompás kocsiknak. Az idén tehát már 40. alkalommal rendezik meg a Virágkarnevált Szent István ünnepén.

Magyarország egyik legnevesebb rendezvénye most kicsit más lesz, mint amit a közönség eddig megszokott. Az ünneplés már júliusban elkezdődik és csaknem egy hónapon keresztül meglepetések várják a karneválra érkezőket. Sok-sok újdonság, egyediség kíséri majd a rendezvényt. Többek között „a karnevál útra kelt”: július 11- től Budapesten, a Szent István téren, illetve Balatonfüreden, a Tagore sétányon látható egy-egy virágkocsi, amely témáját tekintve szorosan kötődik a cívisváros kultúrájához.

Szintén újdonság a debreceni Kölcsey Központ mögött, a Baltazár téren felállított kovácsoltvas alapú virágnapóra, amely visszafelé számolja a napokat augusztus 20-ig. Kölcsey Ferenc egykori házának helyén alakították ki a tízszer húsz méteres kis szigetet, ennek a közepén látható a tíz méter átmérőjű, virágokból kirakott „számlap” és az óramutató. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a virágóra átadásán arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az ünnep a reformátusoknak is különösen fontos, hiszen 1509. július 10-én született a Debrecen szellemiségét is alakító Kálvin János. A negyvenes szám pedig a Bibliában jelentőségteljes, mivel 40 éven át tartott a pusztai vándorlás.

A karnevál előprogramjaként rendezik meg az első Debreceni Országos Virágkötészeti Versenyt. A belváros számos pontja idézi a karneváli hangulatot: Tündérkert várja a hűsölni vágyókat a Régi Városháza udvarán, a Kölcsey Központban a „virágos” meglepetések mellett békebeli kávázóval és korabeli olvasnivalóval kedveskednek a vendégeknek. A virágok mellett helyet kap a vásárlással egybekötött kézművesbemutató és virágkiállítás is, valamint az a fotótárlat, amelyik a korábbi karneválok hangulatából ad ízelítőt. Délutánonként a gyerekeket játékkal, mókával, kacagással várják a szervezők. A Cíviskorzó is csábító szórakoztató és kulturális programokkal, vásárral várja az érdeklődőket.

A karneváli hét minden estére kínál programokat a felnőtteknek is. Augusztus 14-én Violettától Carmenig – szerelmes virágok a muzsika kertjében címmel Horgas Eszter és barátai adnak koncertet, az estet a Magma Tűzszínház látványos és nem mindennapi produkciója követi. Szombaton, 15-én a magyar nemzeti operát, a Bánk Bánt adják elő a Csokonai Színház művészei. A darab különlegessége, hogy visszanyúlnak az eredeti, Egressy-féle librettóhoz. Örömtánc szórakoztatja a közönséget vasárnap a Kossuth téren Rúzsa Magdi, Sasvári Sándor és az Állami népi Együttes tagjainak közreműködésével. A magyar rock and roll koronázatlan királya, Fenyő Miklós igazi nosztalgiabulit varázsol majd a Kossuth térre 17-én. Augusztus 18-án este 7 órától az ABBA Singers Tribute Band szolgáltatja a talpalávalót, majd fél kilenctől az Első Emelet következik.

Az augusztus 20-i programban a főszerep a virágkocsiké lesz, amelyek elkészítéséhez akár 3 millió szál virágot is felhasználnak majd. A karnevál több mint 100 éves történelme alatt 800 virágkocsit és több tízezer felvonulót láthatott a több millió látogató. A tervek szerint tizenhat virágkocsiban gyönyörködhetnek a nézők. A színpompás guruló virágkölteményeket tíz-tíz magyar és külföldi táncos csoport kíséri. A karneváli felvonulást megelőző estén a világhírű Saragossa Band koncertezik a Kossuth téri színpadon – tájékoztatott Csikós Beáta, a Kölcsey Központ kulturális menedzsere.

A virágkarneváli jegyeket a cívisváros több pontján már árusítják.

Ezek is érdekelhetnek