Szent hely terem

Utoljára láthat a nyáron a közönség színpadi produkciót a somogyvári bencés apátság romjai között. A falakon kívülre költözik a kulturális élet hazánk harmadik történelmi emlékhelyén, ahol komoly tervek válhatnak valóra.

KultúraSzellõ Gábor2009. 07. 18. szombat2009. 07. 18.
Szent hely terem

Somogyváron a rendszerváltás óta zajlanak az alapító Szent Lászlóhoz kapcsolódó Kupavári Napok. Ilyenkor hagyományosan misét tartanak, és gazdag kulturális programsorozattal várják a vendégeket. A bencés apátság romja között mutatja be minden évben a kaposvári Roxínház a premierdarabját. A közönség láthatta már itt a Jézus Krisztus Szupersztárt, a Hairt, az István, a királyt és a Made in Hungáriát is. Idén a Jánost vitéz újrahangszerelt változatát tűzik műsorra, jelen állás szerint a falakon belül utoljára.

– Nagy terveink vannak – hallottuk Móring József Attila polgármestertől, aki egyben Somogyvár történetének jeles kutatója is. – Ennek része egy szabadtéri színház kialakítása. Titkon reménykedtünk benne, hogy a falakon belül építhetjük fel, de egyre inkább úgy tűnik, máshol kell helyszínt találnunk. A Műemlékek Nemzeti Gondnokságával együttműködve európai uniós forrásokból épülne meg a színház, és újjáépítenénk az egykori ispáni várfalat, és méltó módon lehetne rekonstruálni Szent László király sírhelyét is. Ezeken kívül fogadóépületet húzunk fel, amelyben kőtárat és múzeumot alakítunk ki.
A település első embere szerint a kérdés csak az, hogy egyszerre meg lehet-e ezt valósítani. Ha nem, akkor apró lépésekben váltják valóra az álmaikat. Kedvező esetben akár már három év múlva egy teljesen megújult történelmi emlékhelyet kereshetnek fel a látogatók. Addig is marad a kulturális sokszínűség, hiszen a Kupavári Nyár programjai és a Szent László-napok sem maradnak el. Jövőre pedig, bár más helyszínre, de jönnek a zenekarok és a színtársulatok is.

– A városi rang megpályázása is megfordult a fejünkben – ismeri el kérdésünkre Móring József Attila. – Ezt egészen sokáig nem gondoltuk komolyan, mert a település mérete nem indokolná, de mivel Somogyvár a megye névadó települése, sőt székhelye is volt ötszáz évig, úgy vélem, hogy bizonyos fejlesztések megvalósulása esetén eljátszhatunk majd a gondolattal. Ami viszont feltett szándékunk: olyan szent hely jöjjön itt létre, ahová egyszer mindenkinek el kell jönnie.

Ezek is érdekelhetnek