Görgey Etelka, a magyar Rowling

Kiadó hiányában Raana Raas – alias Görgey Etelka pálfai írónő – nem mindennapi módon: olvasói táborának támogatásával, magánkiadásban jelentette meg a Csodaidők tetralógia harmadik részét, az Árulást.

KultúraSzabad Föld Online2009. 08. 26. szerda2009. 08. 26.
Görgey Etelka, a magyar Rowling

A sorozat első két megjelent része – Az ogfák vöröse (2006) és a Kiszakadtak (2008) – után a kiadó nem kötött szerződést a harmadik kötetre, mivel az első kötet eladási száma nem érte el az előzetesen elvártakat. Ugyanakkor az érdeklődés a harmadik kötet iránt annyira erős volt, hogy a szerző, Görgey Etelka a weboldalán közzétett körkérdésre adott válaszok alapján a magánkiadás (Shremeya Kft.) mellett döntött. A felmérés ugyanis azt mutatta, hogy az interneten megjelent aktív olvasók elegendően vannak ahhoz, hogy a könyv veszteség nélkül jelenhessen meg.

A tetralógia iránti érdeklődés nem véletlen. A jövőben – két évezreddel napjaink után – játszódó Csodaidők sokkal inkább tekinthető családregénynek vagy társadalomrajznak, mint sci-finek. Olvasótáborában éppen ezért minden korosztály megtalálható, a tizenévestől a harmincasokon át egészen a nagyszülőkig. A regény éppen csak olyan távolságra repít minket a Földtől, hogy kívülről szemlélhessük önmagunkat, saját világunkat. Az emberiség örökérvényű kérdéseire keresi a választ: létezhet-e tökéletes társadalom, azt kell-e magunkénak érezni, amelybe beleszülettünk – és így tovább.

A Raana Raas név mögött megbúvó pálfai írónő regénye egyes kritikusok szerint Tolkien és Rowling műveivel vetekszik.

Ezek is érdekelhetnek