Kalózok végnapjai

Miközben egyre többen próbálnak az interneten zenéhez és filmekhez jutni ingyen, a szerzői jogok védelmezői sem lazsálnak: a legnagyobb fájlcserélő oldal, a Pirate Bay (Kalóz-öböl) üzemeltetői több államban is pert vesztettek.

KultúraTanács Gábor2009. 08. 28. péntek2009. 08. 28.

Kép: KecskemŽt, 2009. augusztus 25. F‡jletšltŽs, szerzÎi jogok. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor MTI Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Kalózok végnapjai
KecskemŽt, 2009. augusztus 25. F‡jletšltŽs, szerzÎi jogok. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor MTI Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Miközben nyilvánvaló, hogy a felhasználók nagy része arra használja a fájlcserélőket, hogy az interneten keresztül ingyen jusson olyan zenékhez és filmekhez, amelyekért a kiadók pénzt szeretnének kapni, az oldalak működtetői azzal védekeznek, hogy ők csak könnyű és gyors adatforgalmat tesznek lehetővé, nem tehetnek arról, hogy a felhasználók megsértik a szerzői jogokat.

A „torrent” eljárás lényege, hogy nagy adathalmazokat – például filmeket, egész zenei albumokat – tesz könnyen elérhetővé. Akinek van valami a gépén, amiről úgy gondolja, hogy másnak is kellhet, létrehoz egy útmutató adatot (torrentet). Ezek segítségével a nagy adathalmazt apró, önmagukban értelmetlen darabokra szedik.

Aki szeretne a nagy adathalmazhoz hozzájutni, az elkezdi az apró darabkákat a gépére letölteni – és összeköttetésben van mindenkivel, aki hasonlóan cselekszik az adott pillanatban. Mivel mindenki apró darabkákat tölt le, és a cafatokat egymás között cserélgetik, így a folyamat sokkal gyorsabb, mintha az adatok egyetlen helyről jönnének. Minél többen tartanak igényt az adott tartalomra, annál gyorsabban lehet így hozzájutni.

A folyamatba azért nehéz belekötni, mert egyes felhasználókat hajkurászni macerás, míg azok az internetes oldalak, ahová ingyentartalmakért látogatnak a felhasználók, magukat a filmeket, zenéket nem tartalmazzák, csak az útmutató adatokat. A legnagyobbak még ezt sem: pusztán hatékonyan tudják felkutatni a torrenteket. Ezért vert fel nagy port a Pirate Bay elleni per: az oldalt működtető négy svéd fiatalembert a szerzői jogok megsértésével vádolták meg. A jogilag megkérdőjelezhető és meg is fellebbezett ítélet börtön- és pénzbüntetést is kiszabott az üzemeltetőkre. Hollandiában egy bírósági ítélettel arra kötelezték őket, hogy tegyék az oldalt elérhetetlenné az ország területén. Bár egyik ítélet sem jogerős, a jogi fenyegetés sok felhasználót elriasztott a Kalózöböltől, ahogy az a hír is, hogy az oldalt fel akarták vásárolni, és oly módon átalakítani, hogy csak legális tartalmak legyenek rajta keresztül elérhetők.

A film- és zeneiparnak a kalózkodás komoly károkat okoz. Ugyanakkor egyes világhálóoldalak ellen eddig is sikerrel léptek fel a jogvédők, de ezzel csak azt érték el, hogy az illegális tartalmak cserélgetői másik weboldalra költöztek, amelyet ismét csak többéves jogi hercehurcával sikerült ellehetetleníteni...

Ezek is érdekelhetnek