Sissi, a Halál jegyese

Visszatért az ősbemutató helyszínére Elisabeth – Lévay Szilveszter és Michael Kunze musicalje. Tizenhárom esztendeje itt, a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Dóm téren játszották először a darabot hazánkban, amely Sissi életét mutatja be – egy kicsit más megvilágításban, mint azt már megszokhattuk.

KultúraHardi Judit2009. 08. 18. kedd2009. 08. 18.
Sissi, a Halál jegyese

Csaknem száz évvel a szépséges királyné meggyilkolása után a merénylőt, Luchenit bíróság vonja felelősségre tettéért. Luchein védekezik: ő csak szívességet tett Sissinek, hiszen úgyis a Halál jegyese volt. Hogy igazát bizonyítsa, megidézi Erzsébet korát, az Osztrák-Magyar Monarchia idejét. Ekkor a Halál rendkívül vonzó fiatalember képében jelenik meg, aki beismeri: igaz szerelemmel szerette a császárnét. Luchenit mesélni kezdi Sissi életét és szerelmét a Halállal.

1996-ban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon játszották először hazánkban e musicalt, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Gajdos József koreográfiájával, Velich Rita jelmezeivel és Szegő György díszleteivel. Ugyanezen év őszén tűzte műsorra a Budapesti Operett Színház is a darabot, s azóta is – kisebb-nagyobb megszakításokkal – hatalmas sikerrel fut. Hogy a közönség még ezek után is kíváncsi lehet rá, azt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy 13 év után ismét Szegeden látható az Elisabeth, öt alkalommal. Ezzel rekordot is dönt, mivel a Szegedi Szabadtéri Játékok 78 éves történetében még egyszer sem fordult elő, hogy egy produkció 22 előadást érjen meg – mint teszi az Elisabeth. A fesztivál igazgatója, Bátyai Edina, és a rendező méltán büszkék a darabra.

De minek is köszönhető ez a hatalmas népszerűség? A magyarok szívéhez mindig is közel állt Sissi, az előadás pedig az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe repíti vissza a nézőt. Különlegessé teszi még az Elisabethet, hogy világhírű honfitársunk, Lévay Szilveszter szerezte a zenéjét. A szegedi Dóm tér pedig különleges, szakrális hangulatot kölcsönöz a produkciónak.

Nem csak nálunk ilyen sikeres a darab. Először 1992-ben, Bécsben mutatták be, ahol 1998-ig volt műsoron, 2003-2005-ben felújították, s azóta is töretlen sikerrel játsszák. Közben az Elisabeth világkörüli útra indult: előadták már Japánban, Svédországban, Svájcban, Olaszországban, Hollandiában, Németországban és Finnországban is.

A címszerepben az 1996-ban debütáló Janza Katát láthatjuk, aki ezen alakításáért 1996-ban megkapta a legjobb musical-énekesnőnek járó Emerton-díjat. A Halált Szabó P. Szilveszter játssza, aki ezzel a szereppel ugyancsak visszatér első nagy sikerének helyszínére. Monumentális előadást láthat a közönség, hiszen egyszerre százak vannak a színpadon.

Ezek is érdekelhetnek