Visszautasított egymilliárd forintot

New York-i házában még a gyerekszoba falán is Munkácsy-kép lóg. A New York-ban élő műgyűjtő, Pákh Imre több mint harminc Munkácsy-festmény tulajdonosa, köztük van a Debrecenben látható Golgota is, amelyért egymilliárd forintot kínáltak neki.

KultúraCsontos Tibor2009. 08. 03. hétfő2009. 08. 03.
Visszautasított egymilliárd forintot

Évekkel ezelőtt egy magyar műgyűjtő egymilliárd forintot kínált Pákh Imrének a tulajdonában lévő monumentális Munkácsy-festményért, a Golgotáért. Pákh bevallotta, ez neki is hatalmas összeg, de azt mondta, a Golgota ennyiért sem eladó. A New York-ban élő Munkácsy-mániás műgyűjtőnek ez a legértékesebb Munkácsy-festménye. A kép azonban egyetlen percig sem volt a házában.

- Nem is férne be – mondja Pákh Imre. - Külön épületet kellett volna felhúznom a képnek. A Trilógiának ezt a darabját tartós letétbe helyeztem a debreceni Déri Múzeumban, ahol 2009-ig biztosan ott marad. Enyém a Golgota, de idővel magyar nemzeti tulajdonba kerülhet. A Golgotának Debrecenben a helye, a Trilógia csak együtt él, amit azonban Munkácsy sem látott így. Van, aki szerint minden magángyűjtemény állami múzeumban köt ki. A Golgota már „kikötött”.

Nem véletlenül kapta meg a Pro Museum Déri-érmét, a debreceni múzeumban úgy jellemzik, hogy műgyűjtők között ritka az ilyen, aki nem zárja el mások elől a kincseit. Hálásak is ezért neki nagyon. A Golgotára tehát nincs gondja a Pákh Imre képeire ügyelő amerikai biztonsági őrnek. Elárulja, hogy New Yorkban nagy háza és lakása is van. Az utóbbiban csak huszadik századi képek lógnak, a házában viszont a tizenkilencedik századiak. Nagy ház, elférnek a képek, bár igaz, a gyerekszobába is jutott belőlük.

Ami a biztonságot illeti, megválogatja a látogatóit, pedig széles a baráti köre, néha összejön ötven-száz ember. A képeket biztosította és biztonsági rendszert is telepített. Szomszédjában van a rendőrség épülete, ott cirkálnak és állandó belépési engedélyt kaptak tőle.

A világon neki van a legtöbb Munkácsy-képe, de érdekes módon mégsem tartja magát profi műgyűjtőnek. - Nem vagyok az, különben nem harmincvalahány, hanem hatvan Munkácsy-alkotás lenne a birtokomban – magyarázza. – E képek jó részét sokáig Magyarországon még senki sem látta. A legnagyobb magyar festő, de hogy külföldön a legismertebb magyar piktor, az biztos.

Andrássy Gyula külügyminiszternek a Monarchiában mindig szemrehányást tettek, hogy grófként miért van úgy oda Munkácsyért, egy asztalos inasért. Megkérdezte a bírálóit, tudják-e, ki volt Leonardo Da Vinci? Persze! És tudják, ki volt akkor a külügyminiszter? Egyszerűen ez a hobbim, Munkácson születtem, mint a festő, Munkácsy-könyvekkel voltam körülvéve, és amikor lehetőségem adódott, gyűjteni kezdtem a képeit.

Mindezt nem szánja befektetésnek, s reméli, évek múlva sem lesz rákényszerítve, hogy eladja gyűjteménye darabjait. A Munkácsy-képek egyébként kollekciója kisebbik részét alkotja. Rippl-Rónai-, Czóbel-, Kmetty-képei is vannak, ez utóbbi látható is volt a Virág Judit által vezetett Mű-Terem Galéria egyik kiállításán, melyen magángyűjtemények rejtett kincseit mutatták be.

Először 2005-ben hozta el a tulajdonában lévő Munkácsy-képeket, amelyeket a Magyar Nemzeti Galéria slágerkiállításán mutattak be és amely azután országjárásra indult. Abban az évben, éppen a budapesti kiállítás idején vásárolta meg egy londoni aukción Munkácsy két híres festményét, Az ásító inast és a Mosónőket, s már hozta is őket a Duna-partra.

– Nem voltam biztos benne, hogy hozzám kerülnek, hiszen nekem is vannak anyagi szempontjaim, végül mindkét képet jó áron vettem meg – meséli. - Az ásító inashoz kétszázezer dollárért jutottam hozzá, ami ahhoz képest, milyen fontos kép, előnyös ár. A londoni aukció idején Törökországban nyaraltam a családdal, telefonon licitáltam, a kép nyolcvanezer dollárról indult. A Mosónőkre is telefonon licitáltam, azt a születésnapomon vettem meg, később magam hoztam Pestre. Kézipoggyászként. Kiszedtem gyönyörű nagy keretéből, és magam mellé tettem a repülőgépen, majd átsétáltam vele a zöld folyosón. Nem állítottak meg.

Dr. Bakó Zsuzsanna művészettörténész úgy jellemzi, hogy kitűnő szeme van, érzelmi alapon vásárol képeket, azt veszi meg, ami tetszik neki. Nagy szeretettel gyűjti Munkácsyt, nyitott, közvetlen, a Golgota további jó sorsán töpreng. - A gazdag ember nem ilyen szokott lenni – teszi hozzá.
A magyarul, oroszul, angolul beszélő, bölcsészettudományokat Leningrádban, közgazdaságtant New York-ban tanult ötvenkilenc éves vállalkozó modell feleségével és két gyermekével él Amerikában. Gyakran jön haza, egyszer még a Miss Hungary döntőjének zsűrijében is ott ült, a napokban pedig egy őssejtkutatásokkal foglalkozó cég igazgatótanácsi tagjaként került szóba a neve.

Ezek is érdekelhetnek