Döbbenetes mennyiségű pénz gyűlt össze a Notre-Dame felújítására

Még az is lehet, hogy zöldséget és gyümölcsöt termő üvegkupola kerül a nem rég leégett Notre-Dame-ra. Egy építész emellett energiatermelésre is használná az új tetőszerkezetet.

KultúraUjlaki Ágnes2019. 05. 24. péntek2019. 05. 24.
Döbbenetes mennyiségű pénz gyűlt össze a Notre-Dame felújítására

Egész Európát megrázta a Notre-Dame leégése. Az egyetemes kultúra jelképének számító épületben április közepén csaptak fel a lángok. A tűz a katedrális felső részét érintette, a tetőszerkezet megsemmisült és leomlott a kúp alakú huszártorony is. A tragikus hírre az egész világ összefogott, és mára már 300 milliárd forintnyi adomány gyűlt össze a felújításra.

A belga építész ilyennek képzelte a világhírű templom új tetőzetét

A francia kormány nemzetközi tervpályázatot írt ki a katedrális sérült részeinek újjáépítésére. Vincent Callebeut belga sztárépítésznek az erre a megméretésre készült, Palingenesis (Újjászületés) fantázianevű terve nemcsak az eddiginél impozánsabb külsővel látná el a templomot, hanem új és szokatlan funkciókkal is: a Notre-Dame nemcsak a kereszténység, hanem a természet temploma is lenne.

Callebeut először is speciális kristályüvegből építene új tetőt és tornyot, a pazar üvegtető alatt tetőkertet alakítana ki. Ezzel a megoldással az épület több energiát termelne, mint amennyit felhasznál, a kertből pedig évente 21 tonna zöldség és gyümölcs szüretelhető. Az új torony a tetőszerkezettel együtt azt a hatást kelti, mintha leplet emelnének fel. Az építész e formával fejezné ki az épület spiritualitását, s így jelképezné Jézus feltámadását, illetve a Notre-Dame újjászületését.

A tetőszerkezet váza tölgyfából lenne, a kristályüveg panelek által termelt napenergiát hidrogén üzemanyagcellákban tárolnák. A szerkezet és a tetőkert gondoskodna télen az épület fűtéséről, nyáron a hűtéséről. Az önkéntesek segítségével a templom tetőkertjében termelt zöldséget és gyümölcsöt a piacon árusítanák, a bevételből rászorulókat támogatnának. A terv valószínűleg nem valósul meg, de Vincent Callebeut fantáziája és gondolatgazdagsága lenyűgöző.

Ezek is érdekelhetnek