Zászlók az 56-os forradalomban

Mit nevezünk véres zászlós tüntetésnek?

KultúraSzijjártó Gabriella2023. 10. 22. vasárnap2023. 10. 22.

Fotó: Nagy Gyula

Zászlók az 56-os forradalomban Fotó: Nagy Gyula

Véres csütörtök lett 1956. október 25-e napjából – ennek emlékét megőrizték Nagy Gyula felvételei is, amelyek a fortepan.hu-n láthatók. Délelőtt 10 órára békés, fegyvertelen tömeg vonult a Parlament elé. Vannak, akik háromezer fő körülire teszik az összegyűlt emberek számát, mások tízezres nagyságról beszélnek. Nem volt arra utaló jel, hogy félniük kellene. Tizenegy óra után pár perccel mégis elszabadult a pokol, a lelkes és ünneplésszerű spontán megmozdulásnak helyet adó Kossuth tér mészárszékké változott.

Nagy Gyula felvétele a véres zászlós tüntetésen készült október 25-én délután

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Ivan Szerov, a KGB vezetője adott utasítást a tömegoszlatásra, az ő parancsára dördült el az első – ekkor még csak figyelmeztető – sorozat, amely pánikhoz és teljes káoszhoz vezetett. A lövések hallatán egyszerre több irányból is megszólaltak a fegyverek, amelyek célzottan a téren gyülekező békés és fegyvertelen emberekre irányultak. A Kossuth tér percekig kereszttűz alá került. Ez volt az a pillanat, amikor nyilvánvalóvá vált: a hatalom nem enged, és a legbrutálisabb eszközöktől sem riad vissza annak érdekében, hogy eltiporja a nemzeti ellenállást.

Negyedórán keresztül ropogtak a fegyverek, az emberek fejvesztve menekültek. Nem tudjuk, hányan vesztették életüket ezen a napon a Parlament előtti mészárlásban: száz körül vagy a sebesüléseikbe később belehaltakkal együtt akár ezren is?!

Délután az áldozatok vérével áztatott nemzetiszín zászlókkal vonulva tiltakoztak az emberek a gyilkos ámokfutás ellen.

Megőrzött 56-os zászló a levéltárból. Fotó: Németh András Péter

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában olyan dokumentumokat őriznek az 1944 és 1990 közötti időkből, amelyek egy sötét korszak szomorú lenyomatai. Itt látható a kiállítási teremben egy különleges zászló 1956-ból. Makky György fotóművész október 23-tól járta a forradalmi főváros helyszíneit. A koronás címeres zászló a Móricz Zsigmond körtérnél két diák holtteste mellett feküdt. A fiatalok a tér Karinthy Frigyes úti sarkánál ásott lövészárokból vették fel a harcot, a géppisztollyal azonban nem tudták megvédeni magukat a szovjet tankokkal szemben. Makky a zászlót magához vette. Miután megkezdődött a megtorlás, és az ő őrizetbe-vétele is egyre biztosabbá vált, az '56-os ereklyét egy barátjánál rejtette el, aki azt a rendszerváltásig őrizte.

 

 

Ezek is érdekelhetnek